Tot ce trebuie să știi despre fotografia la naștere, de la fotografa Olga Lopatsky

Acum câțiva ani, în țara noastră nu se prea vorbea despre fotografia la naștere. Fotografa Olga Lopatsky, însă, a hotărât să surprindă cu camera miracolul din sala de nașteri. Astfel, ea a devenit primul fotograf profesionist din Republica Moldova specializat anume pe această ramură a fotografiei.

În caz că îți dorești asemenea fotografii în albumul de familie, Olga vine cu câteva informații utile pentru tine.

„Nașterea este un proces frumos, prin fotografia mea eu vreau să schimb concepția oamenilor despre nașteri. Toți cred că e un proces dureros, traumatizant chiar, dar nu e așa. Eu vreau să arăt emoția, magia, durerea travaliului și fericirea în același timp.”

Olga Lopatsky fotografiază de câțiva ani apariția bebelușilor pe lume și susține că la început cadrele medicale erau reticente la prezența ei în sala de nașteri. Acum, însă, lucrurile s-au mai schimbat. Ce ține de viitoarele mămici care apelează la serviciile ei, Olga a declarat: „Inițial credeam că doar femeile extrovertite, sau femeile publice vor apela la serviciile mele. Dar, de fapt, m-am mirat că multe femei timide își doresc o asemenea experiență. Tăticii sunt mai sceptici, dar anume ei sunt cei mai emotivi atunci când văd pozele pentru prima dată.”

În cadrul emisiunii Istoriile Gloriei de la NTV Moldova, fotografa a vorbit și despre detaliile tehnice ale muncii sale:

„Sunt mereu pe fir cu viitoarea mămică. Odată ce intră în săptămâna 37 de sarcină, eu dorm efectiv cu telefonul sub pernă, iar dacă mă telefonează în toiul nopții, eu îmi iau camera foto și merg spre maternitate.”

”Eu fotografiez travaliul, care poate dura și 12 ore, momentul nașterii și apoi externarea bebelușului din maternitate, ori când acesta este deja acasă. Această ultimă etapă eu o numesc Fresh 48.”

”Nu fotografiez nașteri acasă, deși am primit propuneri. Eu cred că nașterea e un proces imprevizibil care trebuie supravegheat de către medici într-o instituție medicală.”

”Un asemenea serviciu costă 250 euro.”

”Editez fotografiile în aproximativ o lună. Toate sunt alb negru, pentru că îmi propun să accentuez emoțiile și de fiecare dată când o mamă primește setul de fotografii, mă telefonează plângând de bucurie.”

La întrebarea dacă se emoționează adesea în timpul job-ului său, Olga a răspuns: „Sunt lacrimi de fericire și pe chipul meu, îmi doresc ca atunci când părinții primesc pozele să poată resimți bucuria miracolului din sala de nașteri.”

Întreaga emisiune poate fi urmărită AICI

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.