Anna Casian Musteață – bloggerița care a descoperit cum pot mamele să le reușească pe toate

Anna, este clar că ideea blogului ”SuntMamă” a apărut în perioada maternității. Spune-ne cum a început totul?

În 2013 am rămas însărcinată și pentru că aveam o sarcină grea, am lăsat la o parte jurnalismul și stăteam mai mult pe acasă. Totuși, duceam dorul scrisului. Atunci, la îndemnul soțului, am decis să îmi fac un blog. Inițial se numea atlfel. Am căutat mult o denumire care să mă reprezinte. Țin minte cum o dată chiar am început să plâng pentru că nu găsesc ceva potrivit. Blogul era, ideile erau, dar numele mă ținea pe loc. I-am zis „SuntMamă”, cu gândul că mai târziu voi schimba din nou, dar după ce am născut, am zis că numele acesta mi se potrivește cel mai bine și am mai adăugat „…iar asta este cea mai frumoasă profesie”. Și iată așa, până în prezent, blogul SuntMamă este ca un alt copil al meu, care mi-a adus multe experiențe frumoase, dar și frustrări și lacrimi. Îmi doream o imagine nouă pentru el, dar nu știam cum se face asta (noroc de un coleg care m-a ajutat). Uneori primeam comentarii negative la unele articole, alteori mi se părea că cineva mi-a furat ideea de articol și nu mai am despre ce scrie. Împreună cu blogul și cu copiii mei am crescut și eu, iar în toamna trecută am mers cu toții în clasa întâi. Nici nu știu când au trecut 7 ani…

Poți spune că în acești 7 ani blogul a devenit ocupația ta de bază?

Blogul nu a fost niciodată jobul meu de bază. Chiar fiind în concediul de maternitate, eu lucrez în continuare ca și redactor șef la portalul de știri Regional.md. Dar cu siguranță blogul e sursa de satisfacție maximă. Când văd că articolele mele sunt distribuite, când îmi scriu mămicile și îmi spun că unele articole le-au fost de ajutor, când îmi cer părerea și sfatul, pentru mine e cea mai mare bucurie. Dacă, atunci când scriu știri, trebuie să respect anumite reguli, când scriu pentru blog am toată libertatea și nu îmi sunt impuse limite. Scriu ceea ce simt și așa cum vreau eu. În primul rând sunt sinceră și nu scriu despre ceea ce nu trăiesc/probez/testez, iar prin asta cred că și aduc valoare.

Cât timp îți ia această pasiune a ta?

Sincer, niciodată nu am calculat. Eu cred că atunci când faci ceva cu plăcere, nu contează cât timp dedici acelui lucru. Important e că niciodată nu mă impun să scriu. Dacă nu am inspirație, nu postez nimic. Uneori se întâmplă să mă trezesc și la miez de noapte și să scriu cate 2-3 articole, iar alteori trec zile în care nu scriu nimic…

Cum reușești să te organizezi?

Dacă înainte de a deveni mamă eram mai dezorganizată, acum, având trei copii, o casă și un job (care, chiar dacă e de acasă, mă solicită destul de mult), nu îmi mai permit acest lux. De cum mă trezesc și până noaptea târziu sunt într-o continuă fugă. Vreau să reușesc să fac cât mai multe. E clar, de cele mai multe ori nu le fac. De-a lungul timpului am învățat că, dacă vreau să reușesc, trebuie să prioritizez lucrurile. În fiecare dimineață sau seara îmi fac planurile pentru a doua zi. Pe primul loc sunt copiii, mai întâi pe ei îi hrănesc, îmbrac, petrecem un pic de timp împreună. Apoi urmează să scriu știri pentru Regional.md, apoi ordinea în casă, pregătirea prânzului și a cinei și, dacă îmi mai rămâne timp – citesc, scriu pe blog, croșetez. Prioritizarea este cuvântul cheie. Iar când „se umple paharul”, le las pe toate baltă și îmi iau o zi de pauză, în care nu fac nimic și îmi umplu bateriile. Am mare noroc de ajutorul și susținerea soțului. Fără el, nu cred că aș reuși să fac mai mult decât mâncare și stat cu copiii.

Ce îți dă putere și energie să continui?

Faptul că știu că sunt utilă! Că fac un ban care-i al meu. Că am colaborări pe care trebuie să le onorez. Că le pot arăta copiilor că pentru a-ți îndeplini visele trebuie să lucrezi. Că sunt apreciată pentru ceea ce fac! Toate acestea mă motivează să încerc, pe cât e posibil, să le reușesc pe toate.

Anna, îți mulțumesc!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.