Cornelia Ștefăneț – “Unii colegi artiști chiar mă mustrau pentru că nu stau trei ani acasă cu copilul. Dar eu îmi doream să nu pun cariera pe pauză…”

Cornelia, îți mai amintești cum te-a prins vestea că ești însărcinată?

Împlinisem 22 de ani și cam peste o lună și jumătate am aflat că voi deveni mamă. Destul de tinerică… Țin minte că, în acea seară, Marcel a ieșit cu băieții în oraș, iar eu am mers în vizită la o prietenă. Am trecut mai întâi pe la magazin, iar alături era și o farmacie. Aveam parcă o presimțire (nu în zadar se spune că intuiția te ghidează mereu). Așadar, mi-am luat și un test de sarcină pe care l-am făcut imediat ce am ajuns. M-am emoționat enorm când am văzut cele două linii și am început să plâng. Noi ne doream foarte mult un copil și înainte avusesem niște situații similare, dar testele arătau că nu sunt gravidă. Așa că nu mai așteptam, doar mă gândeam că atunci când va fi, va fi! Bineînțeles că atunci când am văzut rezultatul am trăit un amalgam de sentimente diferite pentru că, pe lângă fericirea pe care o simți, îți dai seama că viața ta se va schimba radical.

Care a fost cel mai dificil moment de după naștere?

Cea mai dificilă perioadă a fost recuperarea mea după cezariană. Sau poate nu atât dificilă, cât neașteptată. Eu eram acordată psihologic că voi naște natural. Făceam și sport pentru gravide. Deci, nu admiteam ideea că pot să nasc prin cezariană. Dar, Alexandra a vrut să vină pe lume înainte de termen. În plus, nu era poziționată corect, așa că am mers la cezariană. Eu eram speriată, mai ales pentru că citisem că după operație îmi va fi mai greu să cânt. Și întradevăr mi-a fost foarte greu. Alt moment mai problematic a fost alăptatul, dar am apelat la un specialist foarte bun și l-am depășit repede. A urmat perioada erupțiilor dentare în care noi chiar nu am avut vreo noapte liniștită. După ce a trecut această perioadă, eu cred că am intrat în depresie. Nu am fost la un specialist așa că nu pot să afirm sută la sută, dar cred că am trecut printr-o astfel de stare. Nu voiam să fac nimic, mă deranja absolut tot. Doar auzeam plânsul Alexandrei și începeam să tremur și să plâng și eu. Aveam un sentiment de neputință pentru că nu puteam să o ajut când plângea.

Cât a durat această perioadă?

Vreo două luni. Era exact perioada august – septembrie, cu tare multe nunți. Deci, a fost destul de greu.

Cum ai trecut peste?

Știi, eu de multe ori am spus că sunt tare norocoasă la oameni. Mă refer în primul rând la părinții mei și la Marcel. Dar, în acea perioadă, chiar și medicul Vadim Scarlat, la care am născut, a simțit că e ceva în neregulă și mă suna foarte des ca să mă întrebe: ”ai reușit să mănânci, ai reușit să te plimbi?” Cumva el și, de fapt, toți nanii Alexandrei, pentru că sunt prieteni apropiați ai familiei, m-au susținut și ajutat foarte mult. Ei au fost oamenii care au știut să-mi dea un sfat și care îmi spuneau: ”asta trece, asta e normal, tu ești om și ai un omuleț mic de care trebuie să ai grijă. În afară de asta, grijile tale ce țin de casă și de lucru au rămas aceleași și evident că e un șoc pentru tine.” Eu nu am luat pastile, nu am fost la psiholog. Doar prietenii și familia m-au ajutat să ies din această stare.

Cât avea Alexandra când ai revenit la regimul tău plin de evenimente?

Eu practic deodată am revenit. Sigur că preconizam să-mi iau pauză două luni. Dar, îți spuneam că Alexandra s-a născut înainte de termen. Respectiv, în august eu aveam planificate evenimente pe care nu puteam să nu le onorez. Îmi dădeam seama că sunt situații extreme când artistul poate lipsi, dar parcă nu era corect față de acei oameni. La foarte mulți dintre ei trebuia să cânt chiar la primul dans. Și evident că nu puteam să le zic: ”mă scuzați dar eu am născut și nu voi putea cânta”. Adevărul e că eu am avut și ajutor. Mama mea a fost alături din prima zi în care s-a născut Alexandra. După care am avut o bonă. De aceea mi-am și permis să ies imediat la muncă. Mai ales știind că este mama alături, mergeam la muncă cu inima împăcată că Alexandra e pe mâini bune. Mi-am dorit foarte mult să nu renunț la serviciu. Unii colegi artiști chiar mă mustrau pentru că nu stau trei ani acasă cu copilul. Dar eu îmi doream să nu pun cariera pe pauză, pentru că apoi este mult mai greu să reiei activitatea.

 

Alexandra a avut sau are accese de furie și dacă da, cum le faci față?

Da, am avut o asemenea perioadă. Cred că toți copiii o au pe la 3, 4 ani. Alexandra putea să strige, să bată din picioare când voia un lucru. Eu o lăsam să se liniștească și îi spuneam: ”Alexandra, mămica nu cumpără asta. Ori tu mergi cu mama, ori rămâi singură în magazin.” Și atunci ea stătea, se uita și chiar dacă ieșea din magazin cu lacrimi de crocodil, o lăsam să se liniștească și apoi discutam: ”de ce ai făcut asta? Tu vrei ca toată lumea să vadă că ai voce puternică? Da, bravo, ai voce puternică. Dar ce ai demonstrat prin asta? Că vrei acea bomboană? Pentru ce îți trebuie dacă noi avem o sacoșă de dulciuri acasă?” Deci, încercam să-i explic și noi peste perioada asta am trecut destul de repede. Sigur că sunt situații pe care prin discuții nu le poți rezolva, dar astea trec.

Se întâmplă să îți ieși din fire?

Da, evident! Nu suntem de fier și nu suntem mame perfecte. Avem slăbiciuni, momente în care nu ne simțim foarte bine. Când, de exemplu, te doare capul și copilul face gălăgie, evident că la un moment dat pur și simplu explodezi. Când eram mai mică, eram mai nervoasă. Acum și eu m-am maturizat și am înțeles că orice situație și orice problemă care apare se poate rezolva prin discuții. Mai cred că, munca asta de a fi o mamă bună pentru copilul tău, se învață din mers. Pot să zic acum, când privesc în urmă, că au fost situații când m-am comportat mai puțin bine, dar acestea au fost momente care au trecut și m-au învățat să fiu așa cum sunt acum – mai calmă, mai înțelegătoare și mai răbdătoare. Noi suntem exemplu pentru copiii noștri și trebuie să fim calmi ca ei să înțeleagă că uite așa se pot rezolva problemele. Fără ca să strigi, să lovești. Doar prin cuvinte, prin explicații, prin răbdare.

 

Vezi continuarea AICI

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.