Avantajele și dezavantajele măștilor de protecție. Tot adevărul de la doctorul Lucia Gariuc

Măștile de protecție au devenit un accesoriu indispensabil atunci când vrei să ieși din casă. Unii cred în eficiența lor, alții nu. Ne-am gândit că părerea unui medic ar aduce lumină în acest caz, așa că am vorbit cu Lucia Gariuc, medic otorinolaringolog.

Lucia, cât de mult ne protejează măștile și, pe de altă parte, care sunt dezavantajele acestei protecții?

În contextul epidemiologic masca are doar funcția de protecție și nu putem să nu o folosim deoarece virusul este contagios și viteza de răspândire a acestuia e destul de rapidă. Deci, e normal și corect să folosim măștile ca măsură de protecție. Ca dezavantaj desigur că există hipoxigenarea. Orice s-ar spune, cum nu s-ar face măștile, nu e același lucru să respirăm cu nasul liber sau să stea pe nas o mască. Deci, unicul dezavantaj e un soi de hipoxie minimă, dar care există.

Cum să purtăm și să păstrăm corect măștile pentru ca acest dezavantaj să fie minim?

În primul rând trebuie să știm că măștile medicale se poartă doar două ore pe zi. Respectiv, trebuiesc shimbate la fiecare două ore. Ele nu pot fi prelucrate, spălate, călcate. Același lucru se întâmplă și cu măștile de tifon. Ele trebuiesc schimbate mai des. Ele pot fi spălate zi de zi, călcate, dar iarăși totul e foarte relativ. Nu poți sta toată ziua în mască. Sau trebuie să o schimbi la fiecare două ore, indiferent dacă e mască medicinală sau de material, pentru că în ambele cazuri are loc acumularea de bacterii.

Ce poți spune despre purtatul măștilor de către copii?

În cazul copiilor, aceștia poartă masca nu pentru că ar face complicații la boală, ci pentru că ei ar putea fi sursă de contaminare. Copiii ar putea fi purtători fără ca părinții măcar să știe acest lucru. În mod normal, până la vârsta de 2 ani copiii nu poartă mască. Acum, după toate protocoalele, se vorbește despre faptul ca toți copiii care au împlinit vârsta de doi ani să poarte mască. Dacă mă întrebi pe mine personal, eu nu sunt de acord cu asta. Copilul trebuie să respire aer liber și să nu fie stresat din cauza măștii.

Nici unui om matur nu îi face bine, dar cu atât mai mult unui copil care are nevoie de o cantitate mare de oxigen pentru a se dezvolta. Dar, din nou repet, asta este părerea mea. Și mai cred că noi oricum nu putem fugi de acest virus și trebuie să ne imunizăm. Adică să ne îmbolnăvim și să căpătăm anticorpi. Doar să avem grijă să nu ne îmbolnăvim toți odată. Până la urmă, contează statutul imunitar al fiecărui pacient. Dacă se simte bine, atunci nu ar trebui să fie probleme. Desigur că persoanele mai în vârstă au mai mult de suferit și sunt în grupul de risc deoarece organismul lor nu are capacitatea imunitară pe care ar avea-o la o vârstă mai tânără. Și desigur că în grupul de risc mai sunt pacienții cu boli concomitente.

Tu ai o abordare foarte diferită vis-a-vis de acest virus și ești unul dintre puținii doctori care rămân foarte calmi în fața acestei pandemii.

Toți ar trebui să înțeleagă un lucru foarte important. Noi nu trebuie să luptăm împotriva unui virus, dar trebuie să facem în așa mod ca organismul nostru să fie mereu pregătit pentru toate. Fie să nu capete boala, având un statut imunitar foarte bine pus la punct. Sau, chiar dacă trece prin această viroză, sau virus, să se isprăvească cât mai ușor. Și aici iar contează statutul imunitar.

Cum ne întărim imunitatea?

De imunitatea noastră noi avem grijă în primul rând prin regimul alimentar și regimul de viață, prin statutul psiho-emoțional și deja prin suplimentarea deficiențelor. Adică, toate aceste lucruri sunt foarte importante și trebuie să ținem cont de ele. Aceasta este o temă foarte vastă. Este important să înțelegem că problema nu este în măști. Problema nu este în viruși. Problema e în noi personal.

Lucia, mulțumesc!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.