Rodica Spînu este o mămică din Chișinău care face dulciuri delicioase și… absolut sănătoase! Totul a început dintr-o necesitate proprie. Rodica a renunțat la carne și la zahăr. Așa a început să facă prăjituri raw vegane și ciocolată raw. Primele dulciuri erau, de fapt, o reproducere a ciocolatei „Chișinăul de seară” cu prune uscate și nuci. Arătau dubios, dar erau absolut delicioase, recunoaște Rodica.
Cum ai reușit de la acele prime încercări să ajungi la ceea ce faci astăzi?
Inițial, citind pe net. Apoi am făcut câteva cursuri pe online la cea mai cunoscută chocolatier în domeniul raw, Amy Levin. Apoi, experimentând reușești să creezi rețete noi. Întotdeauna am fost pasionată de crearea de noi rețete sau interpretarea rețetelor tradiționale. Lucru pe care-l făceam cu mare succes pe vremurile când aveam un blog culinar.
Tu ai o fetiță de 4 ani. Ea realizează cât este de norocoasă având o mămică care face ciocolată acasă?
Nu știu dacă realizează cât de norocoasă e. 🙂 Bănuiesc că i-ar plăcea să încerce din produsele din care mai mănâncă și prietenii sau vecinii ei, iar noi o oprim și îi spunem că nu sunt bune pentru ea acum. Îi plac mult dulciurile pe care le creez, probabil de aia și mă lasă să le fac.
O lași să le și guste? De la ce vârstă pot fi mâncate dulciurile tale?
I-am dat pe la doi ani ciocolată cu carob. Apoi, abia pe la 3 jumate, a început să mănânce ciocolata în varianta ei clasică, adică având ca ingredient masa de cacao. Dar, recomandarea mea este să găsim un timp potrivit pentru fiecare copil în parte. Înțelegi că pe la 2 ani, când apar prieteniile și dorința de a încerca ce are cel de lângă tine e mult mai mare, atunci îi poți oferi dulciuri alese pe sprânceană. Cel puțin așa facem noi și în continuare. Desigur, nu am eliminat definitiv prezența zahărului. Se mai întâmplă la anumite evenimente să guste din dulciurile preparate cu zahăr, dar… lucrul acesta se întâmplă destul de rar. O lăsăm să guste și să experimenteze, dar întotdeauna vom explica. Îi vom zice de ce unele dulciuri sunt nocive și de ce e bine să alegem dulciurile sănătoase, fără zahăr sau „chimie” (așa le zicem noi la multe din dulciurile din comerț). Citim etichete și abia apoi vedem dacă putem lua sau nu acel ceva ce i-a făcut cu ochiul în vitrina magazinului.
Dulciurile făcute de tine ce ingrediente conțin?
Folosesc untul și masa de cacao, pectina de măr. Pe post de îndulcitor folosesc zahărul de cocos sau cel din seva de mesteacăn (xylitolul). Uneori stevia și mierea, unturile din diverse nuci (alune, caju, nuci grecești, cocos), pudre de plante diverse/superfoods (turmeric, zmeura, sfecla, spirulina, maca, etc) și desigur fructe uscate (în mare parte uscate de mine în vară/toamnă – struguri, căpșuni, vișine, cireșe, pepene galben), nuci și semințe. Unele produse le găsesc local, dar marea majoritate le cumpăr pe internet și aștept să fie livrate în Moldova. Folosesc destul de puține ingrediente, dacă ar fi să comparăm cu dulciurile comerciale.
Cât durează tot procesul?
De la câteva ore, până la câteva zile. În funcție de ce fac. Pralinele și trufele necesită câteva etape, deci durează minimi 2 zile per total. Același lucru se întâmplă și în cazul marmeladei cu ciocolata. Dacă mai punem și hidratatul nucilor, iar apoi deshidratatul lor, atunci mai adăugam înca 48 ore minim. La fel și în cazul semințelor sau caramelizarea lor, la deshidrator.
Ce înseamnă pentru tine această pasiune și ce senzații îți oferă?
E la nivel de pasiune și meditație, în același timp. Magda, fetița mea, nu e la grădiniță, pentru moment, deci sunt implicată în creșterea ei 24/24. În plus, când mai apuc, revin la cealaltă pasiune a mea, care este arhitectura și designul de interior. Pentru că, în definitiv, aceasta este profesia mea de bază. Deși, la ce pauză am reușit să fac în acest domeniu, schimbarea este întotdeauna o opțiune. Timpul le va arăta!
Rodica, mulțumesc!