Cât de periculoasă e deshidratarea pentru copii

Apa este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru copii, chiar și în sezonul rece. Aceasta nu doar că menține starea de sănătate a copiilor noștri, dar îi ajută să învețe mai bine la școală.

De ce copiii trebuie să bea apă?

Apa menține temperatura constantă în organism, lubrifiază încheieturile și contribuie la buna funcționare a mușchilor. În cazul copiilor, procesul de deshidratare se instalează mult mai ușor și fără a fi observat. În plus, și mecanismul de declanșare a setei este mai puțin dezvoltat decât la adulți. De aceea, copiii trebuie încurajați să bea apă chiar și atunci când nu le este sete. În caz contrar, aceștia devin iritați, somnolenți, pot avea dureri de cap, temperature corpului crește, mai ales la nivelul creierului. Toate acestea sunt semne ale deshidratării. Iată de ce copiii trebuie să aibă mereu acces nelimitat la o sursă de apă potabilă.

Câtă apă trebuie să bea un copil?

Copiilor mici li se recomandă să bea în jur de 30-45 ml de apă per kilogram. Asta înseamnă că un copil cu greutatea de 15 kg va bea 450 – 600ml apă zilnic, iar unul care cântărește 30 de kg va bea minim 1l de apă pe zi.

Cum convingi copilul să bea mai multă apă?

  • Trebuie să reții că micuților nu le place apa caldă. Pentru ei contează ca apa să fie chiar și cu un grad mai rece decât la temperatura camerei.
  • Cumpără-i copilului o sticlă sau o cană numai a lui. Alege ceva colorat și cu personajul lui preferat.
  • Poți oferi copilului posibilitatea de a se simți mai ”adult” dacă îi adaugi în cana sau paharul cu apă felii de lămâie congelate.
  • Dacă nimic nu merge, încearcă să-i dai apă din mai multe surse. Oferă-i suc de fructe proaspăt stoarse, legume și fructe bogate în apă (castraveți, roșii, pepene), supe de carne, sau lapte.

Atenție însă! Prea multă apă poate fi la fel de nocivă ca și deshidratarea. Apa le va umple stomacul copiilor și le va scădea apetitul. Astfel, copii nu vor mai obține caloriile necesare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.