Deși este foarte simplu, mămicile sunt un pic stresate când vine perioada diversificării la copii. Ca urmare, pot face unele greșeili, mai ales dacă sunt la primul copil. Fricile ar putea fi legate de anumite reacții alergice, sau sufocare, sau dureri de burtică, etc, etc.
Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții în ceea ce ține diversificarea la copii:
- Amânarea sau întârzierea procesului de diversificare. Tocmai din cauza fricilor enumerate mai sus, unii părinți încearcă să amâne perioada. Asta, însă, ar putea duce la încetinirea creșterii bebelușului, întârzierea abilităților de dezvoltare și ar putea contribui la dezvoltarea alergiei alimentare.
- Grăbirea procesului de diversificare. O altă extremă ar fi începerea diversificării înainte de 4 luni pe motiv că bebelușul fie doarme rău, fie solicită să fie alăptat cât mai des. Dar și asta nu este recomandată pentru că sistemul imunitar și digestiv al bebelușului nu sunt complet pregătite pentru a prelucra cum se cuvine produsele alimentare. Drept urmare, riscul la alergii alimentare, infecții gastrointestinale și creșterea excesivă în greutate sunt mai mari. Vârsta recomandată pentru începerea diversificării este cea de aproximativ 6 luni.
- Mamele insistă să-și hrănească odraslele. Sigur că mamele se gândesc la curățenia copilului și la cea din casă. Dar un pic de mizerie nu strică în acest caz. E mult mai bine și chiar magic să-ți lași copilul să încerce să mănânce singur. Doar atunci bebelușul tău interacționează cu mâncarea și experimentează cu ea. Nu-l distrage în timp ce mănâncă.
- Mâncarea pe rând, sau separat de părinți. Este mult mai comod să-ți hrănești copilul și apoi să mănânci tu. Dar e mult mai util să mâncați împreună. Copilul învață uitându-se la alții, la tine. Așa că oferă-i bebelușului experiența socială a meselor de familie – ideal chiar înainte de a începe diversificarea.
- Mâncarea fără gust. Deseori ne amăgim cu faptul că mâncarea sănătoasă e cea fără gust. Sigur că în primele zile ar trebui să ținem cont de asta și să ne limităm la gustul natural al legumei sau fructului pe care îl propunem copilului. Dar cu cât mai curând expui bebelușul la o varietate de arome și gusturi, cu atât mai curios și dornic va fi să guste diverse alimente în timp. Obține gustul cu ajutorul condimentelor și verdețurilor.