Dacă e toamnă târzie, ar fi bine să te echipezi, să mergi pe un deal și să culegi măceșe. Aceste pomușoare au efecte miraculoase atât asupra sănătății, cât și a frumuseții. Sunt mai dulci și conțin mai multe substanțe nutritive atunci când sunt culese după prima brumă.
Măceșele sunt un dar al naturii de care trebuie să profiți din plin. Din aceste fructe ale arbustului Rosa canina, o specie de trandafir sălbatic, se pot face o mulțime de bunătăți: de la dulceață, gem, jeleu, măceșată, ulei și până la clasicul ceai de măceșe.
Pulpa și semințele fructului de măceș conțin numeroși nutrienți. Măceșele conțin vitaminele A, B1, B2, B5, C, E, P, K precum și minerale sau antioxidanți.
Culoarea roșie a măceșelor este dată de pigmenții carotenoizi numiți licopen și betacaroten. Există studii care demonstrează că aceștia susțin sănătatea ochilor și a pielii.
Vitamina C din măceșe are un rol important în sintetizarea colagenului și în buna funcționare a sistemului imunitar.
Uleiul din semințe de măceșe este un ingredient anti-aging foarte popular. Staruri precum Kate Middleton, soția Prințului William, sau modelul Miranda Kerr au dezvăluit de-a lungul timpului că folosesc uleiul de măceșe pentru a-și hidrata tenul. Semințele de măceșe sunt bogate în grăsimi polinesaturate, care hidratează pielea și o protejează de factori care duc la inflamație, precum razele UV sau poluarea.
Datorită conținutului ridicat de vitamina C și multe alte vitamine și minerale, măceșele contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar. Ceaiul de măceșe este un aliat important în lupta cu răceala și gripa în sezonul rece, fiind în același timp și delicios.
Măceșele au și contraindicații. Nu sunt recomandate persoanelor care suferă de probleme ale rinichilor. Este de preferat să discuți cu medicul înainte de a lua suplimente pe bază de măceșe.