Sarcina este o perioadă specială din multe puncte de vedere, iar unul din aspectele la care trebuie să fim foarte atente este că există alimente pe care le utilizăm în mod obișnuit în dieta noastră fără probleme, dar care acum ar putea provoca neplăceri de la cele mai reduse, precum arsuri la stomac, până la cele mai grave, precum naștere prematură și malformații ale fătului.
Este recomandat să evităm consumul anumitor alimente, fără să cerem avizul medicului.
Alimente care trebuie evitate în timpul sarcinii:
- Brânzeturile moi precum feta, brie, camembert, sau autohtonele urda, caș etc. care pot conține o bacterie numită „listeria”, deoarece chiar și o infecție ușoară cu aceasta bacterie poate duce la pierderea sarcinii, malformații sau chiar moartea fătului;
- Ouă crude sau fierte prea puțin, precum și produsele care le conțin (precum maioneza), pentru că este posibilă contaminarea cu salmonela;
- Unele tipuri de pește trebuie evitate din cauza conținutului ridicat de mercur; de asemenea se recomandă evitarea scoicilor crude;
- Ficatul sau produsele care conțin ficat trebuie consumate cu moderație, conținând retinol – o forma de vitamina A. O cantitate prea mare de vitamina A, în special sub forma de retinol, poate să-i facă rău fătului;
- Laptele crud sau carnea nepreparată termic bine, deoarece există riscul să fie contaminate cu toxoplasma sau salmonela.
- Fructele și legumele sunt foarte recomandate, dar se recomandă spălarea lor temeinică, deoarece pământul care ar putea rămâne pe ele ar putea fi contaminat cu toxoplasma.
În concluzie, e bine de știut că nu doar alimentele din categoriile enumerate anterior pot prezenta pericole pentru gravide, ci orice aliment care nu a fost transportat/preparat/depozitat în condiții propice! Bacteriile sunt „viclene”: un aliment sau o mâncare preparată care în aparență arată bine poate să conțină agenți patogeni producători care te pot îmbolnăvi.
Pentru a diminua cât mai mult riscurile:
- Evită să mănânci în oraș, în locuri care par dubioase în privința igienei, care nu inspiră mare încredere sub acest aspect ;
- Nu cumpăra alimente din surse incerte, asupra cărora nu ai siguranță că au marfa proaspătă, condiții optime de transport și depozitare etc ;
- Verifică bine eticheta unui produs înainte de a-l cumpăra, fii atentă să fie în termen de valabilitate pentru că se poate întâmpla și contrariul ;
- Spală-te bine pe mâini înainte să gătești, spală și dezinfectează și suprafețele de manevrare, ustensilele de bucătărie, spală bine legumele, fructele, ouăle etc;
- Încearcă să separi în frigider alimente precum carnea crudă, ouăle, brânzeturile de celelalte alimente (ca mâncărurile preparate) deoarece poate avea loc o contaminare încrucișată;
- Frigul încetinește procesul de înmulțire a bacteriilor, deci nu uita să depozitezi alimentele în frigider, într-un timp cât mai scurt de la cumpărare/preparare;
- Dacă ai dubii asupra unui produs…evită-l!
Există destule alegeri sănătoase și corecte pe care să le faci fără să-ți pui în pericol sarcina.
Sursa foto – Unsplash