Hirsutismul, cunoscut și sub denumirea de hipertricoză sau pilozitate excesivă, este o afecțiune specifică bărbaților, dar care se manifestă în rândul femeilor. Pe anumite zone ale corpului, cum ar fi fața, spatele, pieptul, crește o cantitate excesivă de păr, care nu poate fi controlată. Cauza este determinată de hormonii masculini în exces, numiți androgeni, în principal testosteron. De asemenea, se poate datora unei trăsături de familie.
Din fericire, există o combinație de terapii medicale și îngrijiri la domiciliu, pe care persoanele cu hirsutism le pot face pentru a trata problema.
Cauze exacte
Pe lângă hormonii masculini în excesivă și genetică, hirsutismul este cauzat și de:
- Sindromul ovarelor polichistice – dezechilibru al hormonilor sexuali
- Sindromul Cushing – când corpul este expus la niveluri ridicate ale cortizolului hormonal
- Hiperplazia suprarenală congenitală – producerea anormală de hormoni steroizi
- Obezitate – care provoacă creșterea producției de androgen
- Originea – femeile din Orientul Mijlociu și Asia de Sud sunt mai predispuse să dezvolte hirsutism fără o cauză identificabilă decât celelalte femei
- Acromegalia
- Hipotiroidismul
- Administrarea de steroizi
- Administrarea de acid valproic
Simptome și manifestări
- Principalul simptom al hipersutismului îl reprezintă creșterea excesivă a părului pe corp. Acesta este foarte aspru și întunecat și crește în zone în care femeile nu au în mod obișnuit păr – față, piept și spate.
- Îngroșarea vocii
- Sânii mici
- Dezvoltarea masei musculare
- Creșterea în dimensiuni a clitorisului
- Acnee
- Creșterea apetitului sexual
Cum se tratează
Tratamentul pentru hirsutism este o combinație de tratare a tulburării de bază, metode de auto-îngrijire, terapii de îndepărtare a părului și medicamente. Medicamentele ce pot fi recomandate sunt contraceptivele orale și pastilele anti-androgeni, însă acestea se administrează doar după un consult medical amănunțit.
De asemenea, pentru a elimina permanent părul nedorit este indicată electroliza. Acest tratament implica introducerea unui ac mic în fiecare folicul de par. Acul emite un impuls de curent electric pentru a deteriora și în cele din urma distruge foliculul. La fel, și terapia cu laser, dar și fotoepilarea poate scăpa de excesul de păr.
- Printre metodele temporare de îndepărtare a firelor de păr se enumeră:
- Lama de ras
- Ceară depilatoare
- Aparat de epilare
- Crema depilatoare
În cazul în care ești deranjată de aspectul neplăcut al firelor de păr și suspectezi că ai putea suferi de hirsutism, adresează-te medicului pentru a putea beneficia de o evaluare corespunzătoare!
Sursa foto – Unsplash