Menționam și în articolul anterior faptul că transpirația este un lucru absolut normal. Prin transpirație organismul scăpa de toxine, dar și își reglează temperatura. Până la vârsta de 7-8 ani, transpirația în general nu are miros. După această vârstă, începe să devină mai mult sau mai puțin mirositoare, iar uneori chiar deranjantă. Uneori, mirosul neplăcut poate fi cauzat de diverse afecțiuni, de aceea este indicat consultul medical.
E bine de știut că avem două tipuri de glande sudoripare: glandele exocrine, care sunt prezente peste tot în corp, şi glandele apocrine, care sunt situate doar în regiunea perianală şi la subsuori.
Glandele exocrine produc transpiraţia când copiii au febră, când temperatura e mare sau când mănâncă ceva condimentat. Transpirația secretată de această glandă este pe bază de apă şi menţine temperatura normală a corpului.
Glandele apocrine eliberează transpiraţia când copiii fac efort fizic sau au emoţii ca frica, anxietatea, stresul. Transpiraţia aceasta este uleioasă, opacă şi fără miros, dar în interacţiune cu bacteriile capătă un miros urât.
E bine de știut că la copii, transpiraţia este produsă de glandele exocrine. Glandele apocrine devin active doar la pubertate.
E acceptat să miroase transpirația la copii?
La copiii în pubertate şi adolescenţă, transpirația începe să miroase. Dacă acesta apare după 8-9 ani, e semn de pubertate. Fetele intră în pubertate și încep să miroase a transpiraţie cam la 8 ani, iar băieții după 9 ani. Este un lucru absolut normal, semn că aceștia sunt în creștere. De cele mai multe ori, mirosul de transpiraţie provine de la picioare, zona pubiană şi de la subsuori. Acesta mai poate fi cauzat de:
- Igiena precară
- Consumul de alimente care provoacă transpirația: lapte, carne roșie, produse făinoase, zahăr, ouă, pește, unele legume
- Pubertatea
- Hiperhidroza
Cum putem preveni mirosul de transpiraţie la copii
Există numeroase metode de a preveni mirosul de transpiraţie, de la deodorante, până la metode naturiste. Printre acestea:
- Menținerea igienei personale
- Haine curate în fiecare zi
- Hidratarea
- Evitarea consumului de alimente mirositoare
- Tratamente recomandate de medici, dacă există anumite cauze medicale
- Folosirea unui deodorant. Acesta va mască mirosul, dar dacă e vorba de problemă medicală, nu o va rezolva.
Important! La transpirația în exces și la mirosul neplăcut al acesteia, chiar și în rândul copiilor, pot duce genele sau anxietatea, stresul şi depresia.
Sursa foto – Unsplash