Dermatita atopică este una dintre cele mai frecvente boli cronice ale pielii. Aceasta poate afecta atât copiii, cât și maturii. La copii, dermatita atopică are debutul în primul an de viață sau în primii cinci, iar apariția acesteia mai târziu vine împreună cu alte afecțiuni ale pielii. Chiar dacă există anumite medicamente pentru ameliorarea simptomelor, dermatita atopică reapare frecvent.
Cauzele apariției dermatitei atopice
Cauzele dermatitei atopice la copii sunt variate, însă principala este gena. Studiile arată că, copiii ai căror părinți prezintă alergii sunt cu 80% mai predispuși dezvoltării acesteia.
De asemenea, alte cauze includ:
- factorii de mediu
- poluarea ridicată
- fumatul
- praful
- mucegaiul
- polenul
- părul animalelor de companie
- anumite alimente
- spălarea excesivă a pielii
- materialele textile din care sunt produse hainele
Cum se manifestă dermatita atopică
În general, dermatita atopică se manifestă prin uscarea și înroșirea pielii, însoțită de senzația de mâncărime.
La bebeluși și copiii până la 2 ani, aceasta se manifestă prin apariția unor pete roșii cu vezicule ce conțin lichid, care se usucă și provoacă mâncărime și iritație a pielii, cu risc de suprainfectare. Dermatita apare la nivelul scalpului, obrajilor, frunții și în spatele urechilor, dar și pe membre, în zona cotului și a genunchilor, mai rar pe trunchi.
La copiii mai mari, se manifestă prin papule uscate, piele care se îngroașă, se descuamează și se fisurează, iar leziunile se hiperpigmentează. Mâncărimea persistă, iar zonele cele mai expuse sunt fața, în special pleoapele și zona ochilor, gâtul, coatele, genunchii și gleznele.
Diagnosticul și tratamentul dermatitei atopice
Diagnosticul de dermatită atopică este pus de către medicul dermatolog pe baza istoricului familial și în urma analizei pielii. Chiar dacă nu sunt necesare analize de sânge, pentru depistarea anumitor alergeni, acesta ar putea fi indicate de medic, pentru excluderea unor diagnoze.
Tratamentul, care este de lungă durată, va fi indicat doar de medic. O rutină corectă de îngrijire și hidratare, cu folosirea produselor recomandate pentru dermatită atopică, cât și băile calde, care să înmoaie pielea, iar apoi – aplicarea unor creme emoliente, sunt condițiile primordiale pentru menținerea sub control a situației și controlarea pruritului, inflamației și refacerea barierei cutanate. În cazuri mai grave, medicul ar putea recomanda creme cu corticosteroizi și antialergice.
Sursa foto – aici