În interiorul uterului se află o mucoasă numită endometru. Aceasta este eliminată prin menstruație. Endometrioza reprezintă migrarea endometrului în zone din afara uterului: trompele uterine, ovare, vezica urinară, peretele abdominal, intestine.
Deși este o boală des întâlnită în rândul femeilor, aceasta nu are o cauză. Se consideră că endometrioza are o predispoziție ereditară, este favorizată de bolile autoimune, de variația cantității de estrogen și de toxinele din mediu, apare la persoanele cu un ciclu menstrual mai scurt de 28 de zile și o menstră mai mare de 7 zile sau la pacientele cu histerectomie. Fiind o boala cronică, endometrioza nu poate fi tratată definitiv, ci doar ameliorată.
Simptomele endometriozei
Aceasta este una dintre bolile care apar la femeile tinere și are un impact negativ asupra calității vieții, deoarece de cele mai multe ori presupune și dureri mari în zona pelviană, asociate cu durerile menstruale. E bine de știut că gradul de severitate al durerii nu este totuși un indicator al extinderii afecțiunii. Specialiștii susțin că poți avea endometrioză ușoară cu durere severă, sau poți avea endometrioză avansată cu durere redusă.
Printre cele mai frecvente simptome se găsesc:
- Durerile menstruale foarte puternice
- Durere la contactul sexual
- Durere la urinare sau defecație
- Infertilitate
- Oboseală,
- Diaree, constipație
- Sângerări rectale în perioada menstruației.
Cauzele endometriozei
Până în prezent încă nu sunt cunoscute cauzele care favorizează apariția și dezvoltarea endometriozei. Cu toate acestea, există câteva posibile explicații, printre care:
- Menstruația retrogradă
- Disfuncția sistemului imun
- Transportul celulelor endometriale în alte zone ale corpului
- Histerectomia
- Operația de cezariană
- Transformarea celulelor embrionice în celule endometriale
- Transformarea celulelor peritoneale în celule endometriale.
Endometrioza se dezvoltă la câțiva ani de la prima menstruație. Semnele și simptomele endometriozei se pot ameliora temporar în sarcină și pot să dispară complet la menopauză.
Factori de risc
Există anumiți factori care pot influența dezvoltarea endometriozei. Printre aceștia:
- Prima menstruație a fost la o vârstă fragedă
- Nu există nici o naștere
- Ciclurile menstruale sunt scurte
- Menstruația abundentă
- Nivelul de estrogen este crescut
- Rude cu endometrioză
- Indicele de masă corporală scăzut
- Anomalii ale sistemului reproductiv
Cum se face diagnosticul
De cele mai multe ori, diagnosticul endometriozei se stabilește târziu și este adesea întârziat. Acest lucru se întâmplă din motiv că nu există un simplu test care să depisteze afecțiunea. De asemenea, cele mai multe femei nu poartă discuții sincere cu ginecologul și astfel acesta nu poate diagnostica boala.
Există câteva investigații pe care medicul ginecolog le poate efectua sau recomanda pentru a stabili diagnosticul:
- Ecografia transvaginală
- Examen RMN pelvis cu protocol de endometrioza
- Colonoscopie virtuală
Tratamentul endometriozei
La moment, nu există un tratament medicamentos care să îndepărteze 100% boala. Scopul tratamentului este de a ameliora durerile, a reduce rata recurenței și a permite femeii să rămână însărcinată.
Chiar dacă endometrioza nu poate fi tratată, nici o femeie nu merită să trăiască în durere. De aceea, în cazul în care presupui că ai această boală, adresează-te unui medic, care te va putea ajuta să ai o viață calitativă și împlinită!