Cărțile au un rol extrem de important în dezvoltarea intelectuală a copiilor. Acestea sunt un bun prieten și, cu cât mai devreme vor intra în viața celui mic, cu atât mai interesant îi va fi. Niciodată nu e prea devreme să-i citești copilului tău. Unii părinți fac asta chiar și atunci când bebelușul se află încă în burtica mamei și continuă acest obicei după naștere. Studiile demonstrează că un copil căruia i-au citit părinții de mic, se dezvoltă mult mai armonios, fiind o modalitate excelentă de conectare și de stimulare. Momentul potrivit pentru a-i cumpăra copilului tău prima sa carte este ACUM!
Asociația Americană de pediatrie a realizat un studiu în 2014 despre importanța pe care o are cititul asupra creierului copilului. Astfel, rezultatele studiului arată că părinții care le citesc copiilor încă din primele luni de viață contribuie la dezvoltarea creierului, a vorbirii și la dezvoltarea logicii.
Un alt studiu realizat în Georgia arată că 70% dintre copii nu reușeau să citească în clasa a 3-a, acesta fiind rezultatul faptului că părinții nu interacționau îndeajuns de mult cu copiii și nu le citeau aproape niciodată.
Beneficiile cărților și a lecturii în viața copiilor
De cele mai multe ori, beneficiile lecturii nu vor fi observate imediat, ci pe termen lung. Însă acestea sunt extrem de valoroase atunci când vorbim despre dezvoltarea creierului celor mici.
Lectura este hrană pentru creier
Așa cum corpul are nevoie de hrană pentru a funcționa, creierul are nevoie de informație pentru a se putea dezvolta. Studiile arată că cititul poate schimba structura creierului, păstrează vii neuronii și contribuie la sănătatea mintală. Un copil căruia i se citește de mic, va deveni mai inteligent, își va dezvoltă imaginația și creativitatea și va cunoaște mai multe lucruri.
Lectura contribuie la memorare
Consumând informația obținută în urma lecturii, capacitatea creierului de a memora se îmbunătățește. Atunci când copilul aude cuvinte în mod repetat, le va memora mult mai ușor. Cu fiecare poveste citită, memorarea se îmbunătățește și astfel va fi antrenată capacitatea de stocare a creierului. De asemenea, un copil căruia i se citește, reușește să-și amintească mai ușor unele lucruri.
Lectura relaxează
Una dintre cele mai eficiente metode de relaxare este lectura. Atunci când îi citim, creierul copilului se desprinde de lumea reală și intră în cea imaginară, relaxându-se. Astfel, lectura va deveni un calmant pentru copil, fiind un beneficiu extrem de important pentru dezvoltarea acestuia.
Întotdeauna merită să acordăm o atenție deosebită lecturii pentru că astfel, acordăm importanță dezvoltării armonioase a copilului!
Foto – Unsplash