Studiile arată că 1 din 8 femei este diagnosticată pe parcursul vieții cu cancer mamar. La nivel mondial, 1,7 milioane de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate în fiecare an. Dintre acestea, peste 500 mii de paciente mor din această cauză. Cancerul mamar însă, depistat la timp, poate fi tratat.
Cum putem preveni cancerul mamar
Nu există nici o strategie pentru a preveni dezvoltarea cancerului la sân, dar un stil de viață sănătos și o dietă adecvată poate ajuta la reducerea riscului de a face această boală. Studiile arată că dieta neadecvată este responsabilă în proporție de 40% de apariția cancerului.
Pentru a preveni cancerul la sân, specialiștii recomandă:
Exerciții fizice regulate – Acestea vor ajuta la reglarea glicemiei și vor oferi o stare generală de bine. Pe lângă multitudinea de beneficii, exercițiile fizice sunt și cheia către o greutate corporală normală.
Menținerea greutății corporale normale – Celulele adipoase produc estrogen. Acesta poate stimula dezvoltarea și creșterea anumitor tipuri de cancer mamar. Dacă există în număr prea mare în organism, acestea pot declanșa inflamații, care la fel pot duce la dezvoltarea cancerului.
Alimentație sănătoasă – Este una dintre cele mai simple și la îndemână modalități de a preveni orice boală. O dietă bogată în fructe și legume, săracă în grăsime, zahăr, carbohidrați și alcool, va ajuta foarte mult în acest sens. La fel, este indicat să se mănânce porții mici.
Evitarea expunerii la substanțe toxice și la radiații – Toate acestea cauzează apariția și dezvoltarea cancerului, inclusiv a cancerului mamar. Din acest motiv, este indicată evitarea toxinelor, a substanțelor chimice, a soarelui și a altor radiații.
Autopalparea – Prin autopalparea lunară a sânilor, începând cu vârsta de 20 de ani, orice femeie poate identifica foarte ușor eventualele modificări, astfel încât să meargă la medic atunci când observă ceva neobișnuit.
Efectuarea controalelor anuale obligatorii – Există numeroase analize și investigații medicale, pe care le poate face o femeie. Acestea nu previn cancerul, dar îl identifică și permit tratarea maximă a acestuia.
Cum putem trata cancerul de sân
Depistat la timp, cancerul mamar se tratează! Dacă totuși cancerul la sân nu a fost depistat la timp, boala poate fi stopată sau tratată, fie prin intermediul intervenției chirurgicale sau radioterapiei, fie cu ajutorul chimioterapiei.
Tratamentul cancerului mamar include mai multe aspect și metode, printre care:
Mastectomia – Aceasta este uneori unica șansă la viață pentru o femeie cu cancer la sân. Procedurile de mastectomie includ: mastectomia totală sau simplă, mastectomia radicală modificată sau mastectomia radical, în funcție de cât de dezvoltată este tumoarea.
Radioterapia – Atunci când medicii consideră că e necesar, pacienta va face tratament prin radioterapia. Aceasta implică unde cu energie mare, care distruge celulele canceroase.
Chimioterapia – Specialiștii spun că, în stadiile incipiente și fără factori de risc, terapia medicamentoasă poate cuprinde doar tratament hormonal, sub formă de pastile sau capsule (tratament oral) și tratament intramuscular, iar în stadiile avansate, tratamentul include și chimioterapia intravenoasă, când medicamentul se introduce în venă printr-un ac fin.
Terapia hormonală – Include medicamente care previn alimentarea cu estrogeni a tumorii.
Terapia imunitară – Activează sistemul imunitar al organismului și contribuie la distrugerea și eliminarea celulelor canceroase.
Aceste metode de tratament pot fi combinate sau realizate separate, dar aproape de fiecare data, dacă vor fi efectuate la timp, vor distruge celulele canceroase, iar într-un final cancerul de sân se va vindeca. Astfel, în cazul în care tratamentul adecvat este disponibil, există o bună șansă să poată fi vindecat. Studiile demonstrează că 90% dintre femeile care s-au adresat la timp la medic, s-au vindecat de această boală!