Transpirația excesivă sau hiperhidroza reprezintă o creștere a secreției sudoripare, în exces față de cantitatea necesară pentru termoreglarea corpului. Aceasta poate apărea în orice zonă a corpului, dar se manifestă în special la palme, picioare și axile. Hiperhidroza afectează atât bărbații, cât și femeile și este mai excesivă în perioadele de stres sau când vremea e foarte călduroasă.
Există trei tipuri de transpirație excesivă
Hiperhidroza poate fi prezentă în trei forme: emoțională (când afectează axilele, picioarele, palmele), locală sau generală. Cea mai întâlnită este hiperhidroza axială, urmată de cea la palme și tălpi, dupa care urmează cea genetică. De asemenea, sunt pacienți care transpiră abundent pe creștetul capului, la nivelul frunții sau al mustății. Indiferent de forma sa, aceasta are un impact negativ asupra vieții pacienților și cauzează emoții negative. De asemenea, transpiraţia excesivă creşte incidenţa infecţiilor fungice, a negilor, a diverselor boli de piele.
Cauze ale hiperhidrozei
Deși, în mare parte, hiperhidroza este cauzată de stres și căldură, mai are și alți factori declanșatori: diabet, hipoglicemie, hipertiroidism, menopauză, boli infecțioase, afecțiuni neurologice sau insuficiență cardiacă congestivă.
Tratamentul hiperhidrozei
De cele mai multe ori, pacienții acceptă transpirația excesivă, necunoscând că există soluții și tratament pentru aceasta. Pacienţii cu hiperhidroză sunt sfătuiţi să evite stresul, temperaturile ridicate, să schimbe hainele şi şosetele cât mai des, să nu poarte haine strâmte, din materiale sintetice și să utilizeze produse de curăţare cât mai blânde cu pielea. Împreună cu aceste măsuri, pot fi aplicate și anumite tratamente, pentru a controla această afecțiune.
Injecțiile cu toxina botulinică sunt o soluție în cazul hiperhidrozei. Folosite pentru a bloca controlul neuronal al glandelor sudoripare, aceste injecții stopează transpirația doar în regiunea corpului unde a fost injectată. Rezultatul este vizibil între 6 și 8 luni, dupa care procedura trebuie repetată.
De asemenea, hiperhidroza poate fi tratată și chirurgical. Această procedură durează până la o oră și constă în aplicarea unei anestezii locale, dupa care urmează chiuretarea și aspirarea glandelor sudoripare aflate sub piele, în zona axilelor.
Nu există studii în privința injecțiilor cu toxina botulinică și a tratamentului chirurgical, de aceea aceste tratamente sunt contraindicate femeilor însărcinate sau care alăptează, pacienților cu boli neurologice și celor care iau anumite medicamente.