De mici, copiii sunt crescuți cu povești. Indiferent dacă li se citesc povești clasice sau povești moderne, acestea ocupă un rol important în creșterea și dezvoltarea micuților. În timpul lecturii, copiii petrec timp de calitate cu părinții, iar dacă sunt mai mari – se relaxează citind. De asemenea, aceștia mai și învață din basme și povești diverse lecții de viață, iar eroii pot deveni modele de urmat sau, din contra, de ignorat.
Iată 5 motive pentru care e bine ca poveștile să fie prezente în viața copilului:
Îl fac pe copil să vrea să fie ca personajul pozitiv
Pentru că poveștile au întotdeauna un personaj pozitiv, care înfruntă totul și își atinge scopul propus, copilul va vrea de fiecare dată să fie și el ca acesta. Astfel, personajul pozitiv devine un model pentru copil, model care îl învață cum să rezolve anumite probleme atunci când se confruntă cu realitatea. De multe ori, copilul va rămâne fascinat de abilitățile eroului principal pozitiv și va încerca să-i adopte comportamentul, ceea ce va ajuta la dezvoltarea sa ca persoană.
Copilul va putea călători oriunde, imaginar
Prin intermediul poveștii, copilul poate călători imaginar oriunde, alături de eroi. Acest lucru îi stimulează imaginația și îl poate face să trăiască senzații de care în viața reală nu are parte. Unui copil care poate să își imagineze faptele din poveste, îi este mult mai ușor să înțeleagă profesiile, meseriile sau alte îndeletniciri.
Copilul devine mai empatic
Povestea îl va învăța pe cel mic să se transpună în pielea personajului și astfel să devină mai empatic. Fiind receptiv și înțelegător, în viața reală copilul va reuși mult mai ușor să arate compasiune față de semenii săi și să ajute pe cei care au nevoie.
Copilul își va dezvolta vocabularul
În urma fiecărei cărți citite, vocabularul copilului va fi mai bogat. Studiile arată că un copil care știe să folosească diverse expresii și fraze mai complexe, este un copil căruia de mic i s-au citit povești. Chiar dacă, pe parcursul lecturii, copilul va adresa numeroase întrebări și nu va înțelege unele cuvinte, cu puțină răbdare, va ajunge să aibă un vocabular mai complex și se va putea exprima mult mai ușor, în comparație cu micuții cărora nu li s-a citit, sau nu au citit singuri.
Poveștile au rol terapeutic
S-a demonstrat că poveștile au și un rol terapeutic, ajutând copiii să gestioneze mai ușor unele situații. De asemenea, prin intermediul poveștilor, copiii învață că nu sunt singurii care au anumite întrebări sau emoții și că există și personaje care fac greșeli. Pentru că în povești întotdeauna învinge binele, copilul va înțelege că trebuie să depășească greutățile pentru a fi mai bun. La fel, poveștile îl ajută pe cel mic să-și rezolve și conflictele interioare.
Poveștile sunt extrem de importante pentru copil, de aceea trebuie să ne facem timp să i le citim încă de la o vârstă fragedă. Astfel, timpul petrecut împreună va fi mult mai frumos și calitativ!
Foto: https://unsplash.com