În timp ce unele mămici optează categoric pentru o naștere naturală, există și mămici care aleg conștient cezariana, tocmai pentru a scăpa de durerile chinuitoare ale nașterii naturale, sau din diverse alte motive. Este important de știut și înțeles că, uneori, cezariana este unica soluție pentru a aduce pe lume un copil sănătos, dar și pentru sănătatea mamei.
Cezariana este indicată atunci când: colul uterin nu se deschide suficient, iar travaliul nu se instalează; în caz de sarcină multiplă; dacă fătul are o poziție anormală; dacă mama are o problemă de sănătate sau a mai avut o naștere prin cezariană; sau alte situații de care medicul este obligat să țină cont și să ia o astfel de decizie.
Există și cazuri când însăși gravida solicită o astfel de naștere pentru a scăpa de durerile travaliului, sau, pur și simplu, pentru a avea o naștere programată.
Să vedem în cele ce urmează care sunt avantajele și dezavantajele nașterii prin cezariană. În primul rând, mămica care naște prin cezariană scapă de durerile asociate travaliului și de efortul istovitor al nașterii naturale. Totodată, gravida scapă și de epiziotomia care de multe ori poate deveni traumatizantă. Și, bineînțeles, după cum am mai scris în rândurile anterioare, gravida nu mai este luată prin surpindere de nașterea naturală și are parte de o naștere programată.
Cezariana are multiple avantaje și pentru făt. Acesta nu mai este supus contracțiilor ore întregi în timp ce trece prin canalul nașterii. În plus, nu există riscul înfășurării cordonului ombilical în jurul gâtului, sau al înnodării acestuia.
În ceea ce privește dezavantajele nașterii prin cezariană, unul din cele mai anevoioase este recuperarea mai îndelungată a mamei și durerile pe care aceasta le resimte după ce trece efectul anesteziei. Totodată, femeile care nasc prin cezariană prezintă un risc mai mare de infecții sau hemoragii. Un dezavantaj mai prezintă și faptul că lactația se declanșează mai greu decât în cazul unei nașteri naturale.