Recent, doctorul otorinolaringolog Lucia Gariuc, a anunțat pe rețelele de socializare că va consulta gratuit, până la sfârșitul lunii mai, copiii care au nevoie de ajutorul ei. Lucia Gariuc este stabilită la Luxemburg de câteva luni, dar chiar și așa, încearcă să găsească o modalitate de a-și ajuta pacienții și de a fi cât mai aproape de ei.
Lucia, de unde ideea consultațiilor online și cum vor decurge ele?
Așa am simțit că trebuie să fac. Eu sunt foarte intuitivă și fac mereu ceea ce simt. Consultațiile vor decurge în format online. În principiu, acesta e regimul pe care o să trec acum. Datorită schimbărilor din viața mea, am decis că e ceea ce mi se potrivește cel mai bine acum. În afară de asta, planific să organizez prezentări, gen mici seminare cu grupe nu prea mari de femei, în care vom vorbi despre sănătate, afecțiuni și multe alte lucruri. Cred că mai mult mă voi axa anume pe asta.
Și cum se va întâmpla? Te sună pacientul online și îți descrie problema cu care se confruntă, sau o depistezi tu?
În principiu, cunoscând simptomatica unui copil și cunoscându-i modul de comportament, mie mi-e suficient să vorbesc cu copiii pe parcursul consultației și cu părinții ca să-mi răspundă la careva întrebări. Astfel, mie îmi devine destul de clar ce probleme de sănătate le apar. Și acum, în funcție de asta, eu pot să îi ghidez, să văd care și în ce parte poate fi direcționat. Câteodată sunt copii care sunt bolnavi doar pe fon emoțional și ei tot fac viroze repetate. Sunt copii care au anumite probleme de ordin fizic. Ce e legat de sfera noastră, ORL, eu pot să am nevoie periodic de anumite radiografii, tomografii computerizate, endoscopii. Acestea sunt chestii care acum se fac pe larg. Din punctul ăsta de vedere, uneori o tomografie computerizată ne rezolvă nouă, medicilor, foarte multe întrebări. Desigur sunt situații când este nevoie ca pacientul să fie văzut fizic. Atunci eu îi trimit la colegii mei, în funcție de care și în ce țară este. Dacă am posibilitatea să-i trimit ca să fie examinați, eu o fac. În principiu, metode de lucru sunt foarte multe și eu întotdeauna spun: doar să fie dorință de a ajuta și de a lucra. Deja cum, fiecare își găsește metoda.
Am văzut că ai anunțat această idee în mai multe limbi. În aceste limbi vor fi și consultațiile?
Da, consultațiile vor fi în română, rusă, engleză și chiar spaniolă, pentru cine are nevoie. Iar cei care doresc, îmi pot scrie, sau mă pot găsi pe Instagram, Facebook, sau pe mail.
Cât durează o astfel de consultație?
Le programez pe parcursul zilei, de luni până vineri. Durata depinde de pacient, dar niciodată nu e mai puțin de aproximativ 45 de minute. Uneori pot dura și o oră și jumătate, dar doar pentru că am timp. În general, mă străduiesc să nu fie mai mult de o oră, fiindcă nici eu nu pot să-mi permit mai mult. Am nevoie de o oră să discut cu oamenii. Și mai ales dacă e un pacient pe care nu îl cunosc, am nevoie de mai mult timp ca să intru în esența lor, să înțeleg cum își trăiesc viața și care este atitudinea lor față de viață, or doar așa pot să îmi dau seama cum își educă ei copiii și cum îi cresc. Bazându-mă pe chestia asta, pe mine mă ajută să înțeleg și statutul de sănătate a copilului.
Să înțeleg că pe viitor te vei axa pe această formă de lucru?
Eu mi-am finalizat stagierea pentru care am venit la Luxemburg. Din start, era o stagiere de un an, dar am oprit-o la trei luni fiindcă așa am decis eu. Și acum o să mă dedic consultațiilor online. Atât lecții, cât și consultații. La moment, fizic, nu activez în nicio clinică, fiindcă asta e alegerea mea și pe moment e ceea ce voi face pe online. Ne adaptăm la noul regim de viață.
Dar stai tot la Luxemburg, sau revii în Moldova?
Da, stau la Luxemburg. Copilului meu îi place aici și mie îmi place. În ultimii ani, eu veneam aici periodic. Și acum sunt aici. Iar ce va fi pe urmă, nu știu. Știu că la moment pot fi alături de pacienții mei online și îi pot ajuta astfel.
Lucia, mulțumesc!