Meseria de nutriționist este una foarte solicitată în timpul în care cu toții vrem să avem o alimentație sănătoasă. În același timp, nutriționiștii trebuie să și respecte ceea ce promovează și să aibă un stil de viață sănătos. Și mai interesant este cum arată meniurile copiilor nutriționiștilor. Aflăm asta de la Doina Brăiescu.
Doina, se crează impresia că nutriționiștii urmăresc și calculează fiecare calorie de pe fiecare produs. Ești la fel de atentă și când vine vorba de alimentația copiilor?
Da, este un soi de dreptate în această părere. Eu, de exemplu, sunt ca un scaner când văd un produs sau un fel de preparat. Știu aproximativ câte calorii și ce nutrienți are acel produs. Când vine vorba de alimentația copiilor este la fel. Minimizez extrem de mult produsele care nu conțin nici o valoare nutritivă, sau le mai zic eu ”calorii goale”. Încerc prin propriul exemplu să le formez o cultură alimentară corectă pentru ca pe viitor să facă alegeri sănătoase.
Sunt produse absolut interzise în meniul copiilor tăi?
Da! Încerc să exclud total din alimentația lor băuturile carbogazoase, sucurile din comerț care conțin o cantitate enormă de zahăr și tot ce înseamnă junk food sau, cu alte cuvinte, fast food. Iar cu restul produselor, gen biscuiți, ciocolate sau înghețată, avem o relație ocazională. Adică le consumăm moderat și mă străduiesc să aleg alternative cât mai sănătoase.
Cum te descurci când mergeți în ospeție și pe masă este ceva ce copiii ar vrea dar nu au voie?
Sincer, nu interzic copiilor să mănânce ceva nesănătos dacă merg în ospeție. Noi în familie avem o alimentație zilnică sănătoasă, bogată în nutrienți. Și pentru că ador nespus de mult să gătesc, mai avem incluse și o varietate de produse. Deci, nu văd o problemă dacă copilul vă gusta din ceva interzis. Nu vreau să le induc copiilor frustrarea față de mâncare. Sigur că nu au undă verde la tot, dar nici să le dau peste mână când iau ceva interzis nu este cazul.
Cum îți convingi copii să mănânce ceva sănătos dar care nu le place?
Eu cred că sunt o norocoasă în acest sens. Copiii mei adoră să mănânce și nu depun mult efort în acest sens. Dar cum am zis de multe ori, nu poți impune un copil să mănânce ceva chiar dacă tu consideri că acest produs este foarte sănătos. La mine a fost astfel: eu îmi pregăteam o salată și o puneam pe masă. Fetele mele vedeau și mă întrebau ,,ce este”, la care eu le ziceam să guste. Și astfel copiii mei au început să iubească tot ceea ce pregătesc eu. Apropo, eu nu gătesc pentru fiecare în parte. Avem același meniu pentru toți, cu mici excepții desigur.
Doina, îți mulțumesc!