Sindromul decalajului orar. Cum scăpăm de simptome

Sindromul decalajului orar sau jet lag-ul reprezintă o afecțiune care se manifestă temporar atunci când o persoană trece rapid cu traiul într-o zonă cu decalaj mare de fus orar. În urma acestei schimbări este perturbat ritmul circadian al organismului. Acesta este responsabil pentru reglarea funcțiilor fiziologice, precum somnul, apetitul, temperatura corpului și secreția de hormoni.

Mai multe detalii despre sindromul decalajului orar și cum scăpăm de simptomele acestuia află din articol!

E bine de știut că trecerea de la un fus orar la altul ne poate afecta semnificativ nu doar dispoziția și nivelul de performanță, ci și sănătatea. Decalajul orar poate fi simțit în mod diferit de către fiecare persoană, în funcție de direcția în care aceasta se deplasează, a numărului de ore de diferență dintre fuse și a ritmului propriu al organismului. Se consideră că cele mai dificile pentru adaptare sunt călătoriile către est. Acest lucru se întâmplă din motiv că ceasul biologic intern trebuie să “avanseze” și să se sincronizeze cu ora locală mai devreme.

Ce efecte are jet lag-ul asupra organismului

Simptomele jet lag-ului pot varia de la o persoană la alta, dar cele mai comune manifestări includ:

  • oboseală
  • insomnie
  • iritabilitate
  • dificultăți de concentrare
  • dureri de cap
  • tulburări digestive
  • scădere generală a stării de bine

Sindromul decalajului orar poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului și odihnei. Organismul nostru este adaptat să funcționeze într-un anumit ritm, iar atunci când este modificată brusc ora locală, pot apărea dificultăți în adormire, treziri nocturne frecvente și somn superficial, care duc la oboseală, scăderea performanței și a capacității de concentrare în timpul zilei.

De asemenea, jet lag-ul poate afecta și alte aspecte ale sănătății noastre, cum ar fi metabolismul și pofta de mâncare, cât și sistemul imunitar. La fel, schimbarea de fus orar duce la iritabilitate, anxietate și fluctuații ale dispoziției.

Ce e de făcut?

Primul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a reduce impactul decalajului de fus orar este să planificăm minuțios călătoria. Specialiștii îmi somn recomandă ca în zilele premergătoare plecării, să adaptăm treptat programul de somn, mâncare și activități, pentru a-l apropia de cel al destinației. Iar pentru ca organismul să se adapteze noului fus orar, este indicat să nu programăm întâlniri sau evenimente importante în primele zile după sosire.

De asemenea, este indicată alimentația echilibrată, bogată în fructe și legume, cereale integrale și proteine de calitate și o hidratare corespunzătoare, care ajută la menținerea nivelului de energie și la reglarea funcțiilor organismului. E foarte bine de evitat consumul excesiv de cofeină, alcool și zahăr, deoarece pot perturba somnul.

Activitatea fizică, cum ar fi plimbările în aer liber, alergatul ușor sau exercițiile de respirație vor ajuta la reglarea somnului și vor stimula circulația sângelui, contribuind la reducerea stresului și la relaxare.

Pentru a reduce impactul negativ a sindromului decalajului orar asupra sănătății, calității somnului și performanțelor profesionale este indicat să înțelegem mecanismele schimbării fusului orar, cât și să aplicăm soluțiile prezentate în acest articol.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.