Sunt sau nu recomandate copiilor suplimentele de vitamine

Un copil își poate primi necesarul zilnic de vitamine dintr-o alimentație corectă. O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, va asigura organismul celor mici cu aportul de vitamine și minerale. Mulți părinți își fac griji în această privință și le oferă diverse suplimente. Dacă sunt sau nu recomandate acestea copiilor, află din articol.

Majoritatea vitaminelor se găsesc în fructele și legumele consumate în stare crudă. Uneori copiii nu le acceptă astfel și părinții sunt nevoiți să le ofere în stare procesată, însă acestea nu vor aduce în organism doza necesară. Doar o dietă echilibrată, bogată în fibre și proteine, va menține sănătatea celor mici.

Astfel, sunt recomandate alimentele sănătoase, cum ar fi: fructele și legumele proaspete zilnic (în special legume verzi), laptele și produsele lactate (iaurtul, sana, kefir, brânză), carnea de pui, carnea de vită, ouăle, peștele, cerealele integrale, boboasele. Sunt excluse iaurturile cu fructe din comerț, brânza topită, cerealele cu zahăr, mezelurile, salamurile, alimentele prăjite.

E important de știut că, chiar și copiii mofturoși primesc din alimentație vitaminele care le sunt necesare. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul e învățat să compenseze și deficitul de micro și macro-nutrienți nu se instalează imediat, chiar dacă într-o zi cel mic nu a primit cantitatea necesară.

ALIMENTELE CARE ASIGURĂ VITAMINELE PRINCIPALE

Cele mai importante vitamine pentru organismul uman sunt vitamina A, vitaminele din grupul B (B2, B6, B12), vitamina C, vitamina D și fierul. Acestea se găsesc din plin în anumite alimente care, dacă sunt consumate regulat, vor fi asimilate de către organism.

Vitamina A se găsește în lapte, brânză, ouă, legume roșii-portocalii: morcovii, cartoful dulce și chiar dovleceii.

Vitaminele din grupul B se cuprind în carnea de pui, pește, nuci, ouă, brânză, fasole sau soia.

Vitamina D – cea mai buna sursă de vitamina D este lumina soarelui, dar se găsește și în ciuperci, somon, păstrăv, ton, cereale, lapte, ouă.

Calciul se găsește în lapte, brânză, iaurt, unt, kefir, somon, tofu, spanac, sardine, rubarba, fasole sau migdale.

Fierul poate fi asimilat din carnea de vită și alte cărnuri roșii, carne de curcan, carne de porc, fasole și prune uscate.

Sunt sau nu recomandate copiilor suplimentele de vitamine

Suplimentele de vitamine se iau de către cei mici doar la recomandarea medicului. Uneori, suplimentarea poate face mai mult rău decât bine. Chiar dacă de multe ori au un aspect atractiv, acestea nu trebuie să fie lăsate la îndemâna copiilor. Nu sunt dulciuri, ci se administrează conform recomandărilor.

Principala sursă de vitamine o reprezintă alimentația sănătoasă!

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.