Cinci rețete de sezon cu prune

Toamna înseamnă multe fructe delicioase și aromate. Unele dintre acestea au un gust deosebit doar toamna, de aceea trebuie să le consumăm cât mai des și să profităm de beneficiile pe care ni le oferă. Pot fi consumate în stare crudă, în diverse prăjituri sau checuri, în compoturi sau gemuri.

Prunele sunt fructele-vedete ale toamnei. Datorită conținutului ridicat de vitamina C, prunele contribuie la reducerea inflamațiilor și a riscului de a căpăta infecții. Mai mult chiar, aceste fructe stimulează producerea de oxid nitric în organism, împiedicând astfel metastazarea celulelor tumorale.

Iată cinci rețete de sezon cu prune, pe care să le prepari pentru cei dragi în acest anotimp!

Budincă cu prune și chia

Pentru a prepara aceast budincă, pune într-un pahar câteva linguri se semințe chia, peste care toarnă lapte vegetal sau apă. Lasă la hidratat 15-30 de minute. Decorează deasupra cu prune.

Plăcintă cu prune

Pregătește în prealabil aluatul pentru plăcintă, apoi umplutura din prune. Pentru aceasta vei avea nevoie de: 1 kg de prune, o cană de zahăr, două pliculeţe de zahăr vanilat, 50 g de unt, o linguriţă de scorţişoară.

Rade prunele prin răzătoare, apoi călește-le în puțin unt. Adaugă zahărul și vanilia, apoi amestecă bine. Înainte de a pune umplutura în plăcintă, adaugă scorțișoara. Întinde apoi o foaie mare de aluat, pune peste ea umplutura, dupa care acoperă cu o altă foaie. Unge deasupra cu ou, apoi dă la cuptorul încins, pentru 30 – 35 minute, până când se rumenește bine.

Gem de prune

Pentru a prepara gemul vei avea nevoie de: 1 kg de prune, 500 gr zahăr, sucul unei lămâi. Se amestecă toate ingredientele într-o cratiță (sâmburii prunelor se scot), apoi se lasă la foc mic pentru 15-20 de minute, amestecând uneori.

Chec cu prune

Pentru a prepara un chec delicios cu prune, vei avea nevoie de: 200 g prune, două ouă, 80 ml ulei, 100 ml apă, 200 g zahăr, 200 g făină, o linguriţă de praf de copt, o linguriţă sare, o linguriţă de scorţişoară, unt pentru uns tava.

Amestecă prunele date prin răzătoare, ouăle, apa, uleiul și zahărul, până când se topește zahărul. Pune apoi făina, praful de copt, sarea, scorţişoara şi amestecă bine. În prealabil, încinge cuptorul la 180 grade și tapetează tava cu unt. Toarnă compoziţia în tavă şi dă la cuptor pentru 45-50 de minute.

Tartă cu prune

Prepară tarta ta preferată, iar când aceasta s-a răcit bine, acoper-o cu frișcă, iar peste ea aranjează prunele din care ai scos sâmburii.

Poftă bună!

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.