Ce analize trebuie să faci înainte de a concepe un copil

Dacă ai de gând să devii mămică, probabil că știi că acest proces necesită pregătire. În primul rând, o atenție deosebită trebuie să acorzi stilului de viață: să ai o alimentație sănătoasă, să faci sport, să nu consumi alcool, să nu fumezi. Toate acestea îți pot afecta nu doar sarcina, ci și copilul. De asemenea, un loc important în pregătirea pentru perioada care urmează sunt și vizitele la medic, dar și analizele care te vor asigura că totul e bine și ești pregătită pentru acest moment.

Iată ce analize trebuie să faci înainte de a concepe un copil!

E bine de știut că atunci când te pregătești să devii mămică, este absolut obligatoriu să mergi la medic pentru o consultație. Acesta îți va recomanda administrarea acidului folic, dar și un set de analize, care diferă de o persoană la alta în funcție de factori genetici, istoric familial și alte aspecte.

Setul de analize recomandate conține:

Hemoleucograma, care oferă informații asupra unei eventuale anemii, trombocitopenii sau a unei infecții în organism.

Grupa de sânge și Rh-ul, care informează asupra unei posibile incompatibilități sanguine mama-făt. Dacă mama are grupa 0 +/- și RH -, automat și soțul este obligat să își determine grupa de sânge și Rh-ul.

AgHBS, AC anti HVC – markeri ai infecției virale cu virusul hepatic B și C. În caz că viitoarea mămică are Ag HBS absent și AC HBS absenți poate opta pentru vaccinarea împotrivă virusului hepatic B. Pentru virusul C nu exista tratament. În cazul în care virusul B sau C este prezent la mama, este indicată nașterea prin cezariană.

Test pentru depistarea infecției cu virusul HIV, care este un examen obligatoriu.

Glicemia, care oferă informații asupra unui eventual diabet zaharat.

Analiză la Rubeolă: dacă IGG și IGM sunt 0, atunci se poate opta pentru vaccinare înainte de sarcină.

Chlamydia, care se recoltează de la nivelul colului uterin. În caz de pozitivitate, tratamentul este obligatoriu, deoarece această infecție poate provoca avortul spontan.

Testul Babeș – Papanicolau, care ajută la depistarea unor eventuale displazii cervicale sau cancer la colul uterin.

Sunt analize medicale obligatorii, pe care orice femeie ar trebui să le facă atunci când se pregătește să devină mamă. Mai mult chiar, un set de analize trebuie să dea și viitorul tătic, căci ambii părinți sănătoși vor concepe și vor da naștere unui făt sănătos.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.