Piscinele publice – Ce pericole prezintă pentru copii

În perioada verii, foarte mulți părinți merg cu copiii la piscinele publice. Înotul are numeroase beneficii atât pentru maturi, cât și pentru copii, însă trebuie realizat în locuri sigure. În acest sens, cât de sigure pentru copii sunt piscinele publice? Cum ar trebui să arate o piscină în care cei mici să se scalde fără nici un risc? Cât timp trebuie să stea copiii în piscină? Am încercat să adunăm toate răspunsurile în acest articol.

  • E bine de știut că piscinele, publice sau private, prezintă un mare pericol pentru copii. Zonele din jurul acestora sunt alunecoase și cresc riscul de căzături.
  • De asemenea, un alt risc prezintă germenii din apă, care se înmulțesc foarte repede, chiar dacă piscinele sunt curățate și dezinfectate.
  • Un alt pericol îl prezintă chiar clorul din apă, care crește riscul de boli de piele sau boli respiratorii. Pe lângă acesta, există și multiple substanțe volatile care îi pot afecta pe cei mici, chiar dacă stau pe marginea piscinei, și nu în apă.
  • La fel, cu cât merg mai des la piscină, cu atât mai des copii pot face otite și conjunctivite.
  • Cel mai mare pericol însă îl prezintă riscul de înec.

Totuși, ce facem atunci când copiii vor la piscină?

Există și modalități de a preveni aceste efecte neplăcute: copiii vor face duș înainte și după ce au ieșit din piscină, spălând foarte bine tot corpul cu săpun, pentru a îndepărta compușii de clor. De asemenea, vor purta echipament de protecție, pentru a evita otita înotătorului. Indicată este și aplicarea unei creme emoliente.

E bine de știut: dacă cei mici totuși își doresc să meargă la piscină, părinții trebuie sa găsească un centru în care purificarea apei din bazin se face prin tehnici moderne precum ionizarea cu ioni de cupru și argint și clorinare foarte redusă. În prezent se dezvoltă rapid piscinele care conțin apa de mare și se curăță natural prin plante acvatice purificatoare.

Reguli importante pentru părinți și copii

  • Învățăm copiii să fie atenți și să respecte indicatorii de adâncime a piscinei, să nu alerge în jurul piscinei și să nu împingă alți copii în apă
  • Îi învățăm și le explicăm cum să sară corect în piscină și să poarte vestă de salvare dacă nu știu să înoate bine
  • Îi învățăm să testeze corect temperatura apei pentru a evita șocul termic
  • Copiii trebuie să știe că este foarte important să fie însoțiți de un matur atunci când merg la piscină, chiar și la cea din curte
  • De asemenea, pentru a evita riscul de înec sau sufocare, în timp ce înoată aceștia nu trebuie să mănânce
  • Dacă în piscină sunt tobogane de apă, copiii trebuie să se dea pe ele doar cu picioarele înainte. Acesta este modul corect!

Ce pățește un copil care înghite apă din piscină?

Orice copil poate înghiți apă din piscină. Este un lucru inevitabil, mai ales dacă nu știe încă să înoate bine. Ceea ce trebuie să facem noi, părinții, este să-i încurajăm să scuipe imediat apa pe care o înghite.

Cum evităm înroșirea ochilor copiilor după înot?

Din păcate, piscinele sunt pline cu clor, care poate irita ochii, ceea ce duce la înroșirea lor. Pentru a ușura disconfortul și a reduce roșeața, este indicat să spălăm bine ochii cu ser fiziologic sau lacrimi artificiale. De asemenea, trebuie să încurajăm copiii să poarte ochelari de protecție în timp ce înoată.

Pericole există la tot pasul, fie că e vorba despre piscina publică sau cea de acasă, însă pentru a le evita, este necesar să ne supraveghem copiii și să le explicăm foarte bine regulile de siguranță.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.