Alergia la polen. Cum să-i faci față

Odată cu înflorirea copacilor și a florilor, își fac simțită prezența și alergiile. Din păcate, tot mai multe persoane devin sensibile și fac alergii la polen sau chiar la puful de plop. Acest lucru se întâmplă din motiv că organismul percepe polenul ajuns în tractul respirator ca fiind periculos pentru organism și reacția de apărare vine prin dezvoltarea alergiilor.

Iată cum să-i faci față dacă și tu ai alergie la polen!

Ce este alergia

Termenul de „alergie” a apărut în urmă cu peste 100 de ani și a fost introdus de către medicul austriac, Clemens von Pirquet. Acesta a denumit astfel o reacție imună anormală, disproporționată și exagerată a organismului împotriva unor antigene. E bine de știut că nu ne naștem cu alergie, ci o dobândim pe parcursul vieții, în urma contactelor repetate cu un anumit alergen. Totuși, această predispoziție genetică poate fi moștenită de la unul sau chiar ambii părinți. Într-o familie în care unul sau ambii părinți sunt alergici, există o mare probabilitate că și copiii să facă diverse forme de alergie.

Cel puțin un sfert din populația de pe glob este alergică la unul sau mai multe tipuri de polen, iar tendința este într-o continuă creștere.

Cine sunt cei mai afectați

Cei mai afectați de alergii sunt copiii și adulții tineri.

Care sunt simptomele alergiei la polen

Alergia la polen se caracterizează prin apariția unor simptome foarte supărătoare de tipul strănutului în salve, a nasului înfundat, secrețiilor nazale apoase abundente, mâncărimilor la nivelul nasului, gâtului și a ochilor, înroșirea ochilor cu lăcrimare excesivă. De asemenea, pacienții pot dezvolta și alte manifestări: dificultăți în respirație, tuse seacă iritativă, șuierat în piept și senzație de constricție toracică.

Aceste simptome se dezvoltă, de obicei, la câteva zile de la apariția polenului, iar severitatea sa depinde de concentrația de polen în atmosferă.

citește și: Enterovirusul sau infecția enterovirală la copii. Ce trebuie de știut

Când e sezonul polenului

În țara noastră avem trei sezoane polinice:

  • Februarie-martie-aprilie – polen de arbori si arbusti: mesteacan, alun, arin, fag, stejar;
  • Aprilie-mai-iunie – polen de graminee salbatice si de cultura: timoftica, firuta, golomat, vitelar, paius rosu, iarba de gazon, grau, orz, ovaz, secara;
  • Iulie-august-septembrie – polen de buruieni: ambrozie, pelinarita, macris, patlagina, urzica.

Cantitatea de polen în aer este influențată de temperatura aerului, lumina soarelui, precipitații și nivelul de dioxid de carbon din aer.

Ce e de făcut

În cazul în care suspectezi o alergie la polen, adresează-te unui medic alergolog. Acesta îți va da câteva indicații și un eventual tratament de desensibilizare pentru ameliorarea simptomelor și redobândirea toleranței imune.

Totuși, dacă ești alergică la polen, iată ce poți face:

  • Evită ieșirile în zonele în care există plante înflorite
  • Evită plimbările dimineața, în zilele cu soare și vânt puternic
  • Poartă o mască de protecție, cu filtru special, ochelari de soare și pălărie
  • În perioadele de polenizare, închide ușile și ferestrele
  • Imediat ce ajungi acasă, fă un duș și lasă la o parte hainele de stradă
  • Pentru nasul înfundat, folosește un decongestionant.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.