Tuberculii Montgomery – Ce sunt și ce rol au

Tuberculii Montgomery sunt niște glande sebacee mici, prezente la fiecare femeie în partea întunecată a mamelonului. Tuberculii devin vizibili atunci când femeia rămâne însărcinată. La finalul sarcinii, glandele cresc și arată ca niște coșuri. În general, pe fiecare sân există aproximativ 15 tuberculi, însă pot fi și până la 28.

De ce apar tuberculii Montgomery

Motivul pentru care tuberculii Montgomery devin vizibili în sarcină, ține de faptul că sânii se pregătesc pentru alăptare. De asemenea, aceștia apar:

  • din cauza modificărilor hormonale
  • ca rezultat al pierderii sau creșterii în greutate
  • dacă porți sutieni strânși sau haine mulate
  • din cauza stresului
  • drept un simptom al cancerului mamar

Atunci când apare sarcina sau au loc dereglări hormonale, schimbările la nivelul sânilor sunt una dintre cele mai importante simptome. Aceste glande sebacee încep să crească de cele mai multe ori înainte de amenoree (absența menstruației).

Care este rolul tuberculilor Montgomery

Principalul rol al acestora este lubrifierea și menținerea la distanță a bacteriilor care s-ar putea dezvolta la nivelul sânilor. Tuberculii Montgomery produc un ulei cu proprietăți antibacteriene, care nu doar lubrifiază, dar și curăță areolele. De asemenea, aceste glande joacă un rol important în prima etapă a alăptării, deoarece au un miros care îl ajută pe nou născut să găsescă sfârcul imediat după naștere.

Cum îngrijim tuberculii Montgomery

Deoarece aceștia elimină uleiul care hidratează sfârcul în timpul alăptării, o cremă hidratantă nu este nicidecum necesară. De asemenea, este indicat să nu fie spălați cu săpun sau dezinfectanți, căci pot crea leziuni în jurul mameloanelor. Apă călduță este mai mult decât suficientă pentru a păstra sânul curat.

Când dispar aceștia

De obicei, la câteva săptămâni după încetarea alăptării, tuberculii Montgomery ar trebui să a dispară. Sunt însă cazuri când acest lucru nu se întâmplă și unele femei apelează la proceduri de înlăturare a acestora.

Dacă observi modificări la nivelul sânilor, mergi imediat la medic!

sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.