Lectura trebuie să ocupe un loc important în dezvoltarea copiilor. Dacă la început le citim noi, părinții, și le facem cunoștință cu minunata lume a literelor, în jurul vârstei de 3-4 ani apare interesul acestora față de lectură. Totuși, nu e un proces ușor și adesea părinții sunt în căutarea metodelor celor mai eficiente pentru a-i ajuta pe cei mici să lectureze mai ușor o carte.
În acest articol îți spunem cum îi învățăm pe copii să citească mai ușor și ce putem face pentru ca aceștia să devină buni prieteni cu cartea!
Este bine de știut că părinții sunt primele modele din viața unui copil. În casa în care maturii citesc, același lucru îl vor face și copiii. La început, chiar dacă nu vor cunoaște literele, aceștia vor imita părinții. Apoi, va apărea dorința de a putea citi singuri și astfel vor începe să învețe literele sau diverse cuvinte.
Una dintre metodele recomandate de specialiști este să ne jucăm cu cei mici, care au în jurul vârstei de 3 ani, folosind diverse planșe cu obiecte și cuvinte scurte. Astfel, copilul va face asociere între obiect și cuvânt și va învăța mult mai ușor fiecare literă din care este compus cuvântul.
O metodă Montessori presupune începerea învățării literelor cu trasarea diverselor linii. Astfel, trasând linii de diferite lungimi și în diferite direcții, i se formează libertatea de mișcare a mâinii și duritatea degetelor. Mai apoi, se recomandă folosirea literelor moi. Palparea literelor pufoase le oferă copiilor o mare plăcere și într-un timp relativ scurt vor cunoaște tot alfabetul.
Pentru a reține mai ușor literele, le puteți face împreună din diverse materiale. În acest mod veți petrece și timp împreună, dar și vei stimula creativitatea copilului.
O altă modalitate de a-l familiariza cu cărțile este să îi oferi cărți colorate, pe care să le studieze și să îi pui diverse întrebări simple legate de imagini. Dacă au și text, arată fiecare cuvânt cu degetul și vei observa că la un moment dat va ști unde se află acestea și va citi singur cartea.
De asemenea, o altă metodă propusă de specialiști este să scrii literele sau cuvinte scurte pe diverse cartonașe colorate. După ce copilul le-a memorizat, roagă-l să le deseneze. Așa va face legătura între prezentarea grafică și modul în care se pronunță cuvintele sau literele.
La fel, pune-i copilului la îndemână cărți, astfel încât să aibă mereu acces la ele.
Important! Interesul pentru lectură apare la copii în jurul vârstei de 3-4 ani, însă dacă acest lucru nu se întâmplă, nu-l forța niciodată. În mod contrar, va urî cărțile și nu vei mai putea face mare lucru în acest sens.
Lecturi plăcute!
sursa foto – Unsplash