Keratoza pilară la copii. Ce este și cum se tratează

Keratoza pilară (foliculară) este o afecțiune destul de frecventă, întâlnită atât la maturi, cât și la copii. Aceasta se manifestă prin pielea de găină ce apare pe brațe, pe coapse și uneori pe fese. Se pare că această afecțiune apare din cauza celulelor de piele moartă care se adună în jurul foliculilor de păr.

Keratoza pilară nu este contagioasă. Aceasta se declanșează în jurul vârstei de 10 ani și se poate înrăutăți la pubertate, deși poate apărea la orice vârstă și poate fi moștenită. Majoritatea adulților nu mai prezintă keratoză pilară, deoarece ea dispare sau se atenuează odată cu înaintarea în vârstă. Femeile sunt mai expuse decât bărbații.

Simptomele keratozei pilare

Keratoza pilară se manifestă ca o iritație roșie formată din mai multe umflături mici roșiatice. Uneori sub aceste umflături sunt prinse fire de păr spiralate. Pielea poate avea o textură aspră. Obrajii pot fi roz sau chiar roșii, cu umflături mici. Diagnosticul îl poate stabili medicul de familie sau pediatrul, dar de cele mai multe ori este necesară o consultație la medicul dermatolog. Keratoza pilară poate fi însoțită de prurit – mâncărime, uscăciune sau modificarea aspectului estetic. Dacă acestea sunt deranjante sau reprezintă o problemă, există tratament simptomatic, însă nu curativ.

Cum se tratează keratoza pilară

De obicei, o mare parte dintre pacienți tolerează boala fără tratament. În general, keratoza pilară nu se vindecă, dar se ameliorează de-a lungul timpului. În același timp, însă, boala se poate vindeca spontan, fără nici un tratament.

Ce poți face dacă ai un copil cu keratoză:

  • Pentru a preveni uscarea excesivă a pielii, folosiți săpunuri sau produse de curățare delicate cu fața
  • Hidratează-i pielea cu loțiuni speciale ce conțin acid lactic, acid alfa-hidroxi, acid salicilic sau creme cu uree
  • Aceste loțiuni se aplică prin masaj blând al zonei afectate de două ori pe zi sau la indicația medicului.

Ce nu ai voie să faci dacă micuțul tău are keratoză pilară:

  • Nu folosiți săpunuri sau loțiuni dure cu pielea
  • Nu freca pielea pentru a îndepărta cu forța porțiunea afectată
  • Loțiunea sau crema folosită e posibil să nu dea rezultate imediat
  • Nu-ți pierde speranța.

Chiar dacă această afecțiune poate fi deranjată pentru copil, este important de reținut că o bună igienă va ține situația sub control. În plus, odată cu înaintarea în vârstă, keratoza pilară va dispărea.

Sursa foto – AICI

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.