5 probleme medicale care pot apărea în timpul sarcinii

Aproape fiecare sarcină vine cu multe provocări, cum ar fi: toxicoză, anemie, grețurile de dimineață, picioare umflate. Dar uneori apar și alte probleme, mai puțin cunoscute. Totuși, e bine ca fiecare femeie însărcinată să știe despre acestea, pentru a fi pregătită pentru orice și a lua cele mai bune decizii.

Iată care sunt cele mai comune probleme care pot apărea în timpul sarcinii!

Dureri de spate

Una dintre problemele care apar la toate femeile însărcinate sunt durerile de spate, fie pe toată durata sarcinii, fie doar în ultimele luni. Acestea apar din cauza uterului, care se mărește și schimbă centrul de gravitație. Astfel, întinde și slăbește mușchii abdominali, schimbându-ți postura și încordându-ți spatele. De asemenea, durerile de spate pot apărea și dacă un nerv este presat sau din cauza greutății, care mărește presiunea asupra încheieturilor tale. Vestea bună este că nu există nici o legătură dintre durerile de spate și rezultatul sarcinii.

Varicoza

Cu cât crește uterul, cu atât mai multă presiune va pune pe vena mare din partea dreaptă a corpului tău (vena cavă inferioară), care la rândul ei mărește presiunea în venele picioarelor. Acest lucru duce la apariția varicozei – venele dilatate care se pot umfla aproape de suprafața pielii. Deși aceste vene albastre sau violete sunt mai predispuse să apară pe picioare, ele pot apărea pe orice parte a corpului. Varicoza poate crea disconfort, făcând picioarele să se simtă grele sau dureroase. De asemenea, poate cauza pulsații sau arsuri, în special dacă stai mult timp în picioare.

Diabetul gestațional

Diabetul gestațional apare doar în timpul sarcinii, atunci când organismul nu produce o cantitate adecvată de insulină, astfel încât nivelul de glucoză din sânge este crescut. Hormonii secretați de placentă blochează acțiunea insulinei secretate de mamă în corpul acesteia și face ca insulina să fie folosită foarte greu. Astfel, în acete condiții, nevoia de insulină poate crește până la de trei ori peste valoarea normală. Pentru unele însărcinate aceasta nu va fi o problemă, căci pancreasul lor va secreta și mai multă insulină. În cazul altora, acest lucru nu se întâmplă și apare diabetul gestațional. Pentru a te asigura dacă ai sau nu diabet, e nevoie să-ți controlezi nivelul de glucoză în sânge. Medicul îți va indica o dietă alimentară adecvată, iar în unele cazuri – tratament. După naștere, diabetul gestațional dispare, însă creșe riscul de a dezvolta diabet de tip 2 de-a lungul vieții.

Placenta previa

Placenta previa prezintă o problemă a sarcinii în care placenta creşte în partea inferioară a uterului şi acoperă total sau parțial din deschiderea colului uterin. Aceasta poate fi depistată în cadrul unei ecografii. Deși se poate iniția o naștere vaginală, de obicei în cazul placentei previa se recurge la cezariană.

Pre-eclampsia

Pre-eclampsia reprezintă tensiunea arterială înaltă și afectează 2-5% din femeile gravide, în special în a doua perioadă a sarcinii sau imediat după naștere. Dacă nu este tratată, aceasta poate duce la convulsii, și în cazuri rare la decesul mamei. Femeile cu pre-eclampsie mai au reținerea lichidelor (edeme) și proteine în urină (proteinurie). Cu cât se dezvoltă pre-eclampsia, se produce reținerea lichidelor, care cauzează deseori umflarea neașteptată a picioarelor, a gleznelor, a feței și a mâinilor, de aceea este indicat să te adresezi la medic imediat ce observi un simptom de pre-eclampsie.

Indiferent de problemele apărute în sarcină, dacă te vei adresa la timp la medic, toate vor fi rezolvate, iar în scurt timp îți vei ține bebelușul sănătos în brațe.

Naștere ușoară!

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.