O mamă anxioasă este o mamă nefericită, care pune întotdeauna limite și interdicții copilului său. „Nu ieși afară, că o să răcești!, Nu urca acolo, că o să cazi!, Lasă bățul jos, că o să te lovești!, Nu striga, că o să te doară gâtul!, Stai lângă mine, să nu te pierzi!” – sunt doar câteva dintre afirmațiile pe care le putem auzi de la o mamă anxioasă. Din păcate, toate acestea vor avea o influență negativă asupra dezvoltării copilului, cât și a relației dintre cel mic și mamă.
Anumite frici ale mamelor sunt absolut normale, căci de multe ori acestea protejează copilul. Însă extremele și gestionarea incorectă a acestora, vor dezechilibra dezvoltarea celui mic. Anxietatea sănătoasă are rolul de a proteja și de a ne feri de potențialele pericole, dar uneori aceasta poate juca feste și unele persoane pot vedea pericole acolo unde acestea nu există.
Specialiștii susțin că un copil crescut de o mamă anxioasă, va avea frica de a cunoaște lucruri noi și de a explora ceea ce îl înconjoară. Ca matur, acesta la rândul său va fi și el anxios și plin de frici nefondate. Cu siguranță, nu îți dorești acest lucru!
Din fericire, anxietatea se tratează foarte rapid și ușor. Un psihoterapeut bun va fi de mare ajutor.
Dacă nu îți dorești să mergi la psiholog sau consideri că nu ai nevoie de ajutorul acestuia, iată care sunt primii pași pe care i-ai putea face pentru a te calma rapid atunci când îți apar stările de anxietate:
Concentrează-te pe prezent! Lasă trecutul la o parte și nici nu te focusa pe viitor. Acest lucru te va ajuta, căci anxietatea apare atunci când ne facem prea multe griji în privința viitorului.
Învață să-ți stăpânești mintea și corpul. Tu ești stăpâna propriilor gânduri. Gândurile negative vor aduce dupa ele alte gânduri rele, iar cele pozitive vor atrage binele.
Schimbă mediul! Dacă faptul că stai în casă cu copilul, îți creează anxietate, ieși afară. Mergi la o plimbare, admiră natura, respiră aer curat. Asta îți va face bine.
Stai departe de oamenii care te fac să te simți rău. Dacă ai prin preajmă oameni care te intimidează sau te critică tot timpul, nu e nevoie să stai lângă ei. Pur și simplu, evită-i!
Fă exerciții fizice. Chiar dacă stai acasă cu copilul și nu ai timp să mergi la sală, fă de acasă exerciții fizice. Acestea te vor ajuta să eliberezi stresul și emoțiile negative, dar și să fii stăpână pe gândurile și corpul tău.
Dormi. Uneori un somn bun este rezolvarea tuturor problemelor. Probabil că nu vei scăpa de anxietate, dar cu mintea limpede și neobosită, vei reuși mult mai bine să-ți controlezi emoțiile și gândurile.
Evită cofeina. Chiar dacă se consideră că o cafea te revigorează, să știi că nu e adevărat. Din contra, aceasta va spori și mai mult atacul de panică, anxietatea și frica.
Stai departe de televizor, căci acesta nu te relaxează. Privitul la televizor, mai mult de 30 de minute pe zi, crește nervozitatea, încarcă subconștientul cu sugestii negative, scade capacitatea de control a emoțiilor. E valabil și pentru rețelele de socializare!
Râzi, dansează, cântă! Orice activitate care implică mișcare, îți va face bine.
Ține minte: indiferent de cum te simți, e absolut normal. Dacă simți că nu mai faci față lucrurilor, nu ezita să ceri ajutor. Vei fi uimită de câte persoane sunt gata să te ajute.
Foto – Unsplash