Probabil că ai auzit de multe ori vorbindu-se despre mandală sau poate chiar ai construit-o și colorat-o, fără să te întrebi ce reprezintă de fapt aceasta. Uneori e folosită și de către copii, alteori e o metodă de relaxare și de meditație pentru maturi, iar cel mai des e utilizată de către psihoterapeuți pentru vindecarea interioară a pacienților.
Ce este mandala
Mandala provine din limba sanscrită şi înseamnă cerc sacru. În unele religii aceasta reprezintă simbol al cosmosului, motiv pentru care are și un centru, dar și mai multe elemente geometrice – cercuri şi pătrate combinate. Este rotunda pentru ca energiile să curgă lin. Astfel, mandala este considerate ca având două semnificații: macrocosmosul, întregul univers, cât și microcosmosul, universal personal.
Deși mandala este un simbol religios budist, aceasta este folosită pe larg în întreaga lume. Dacă unele persoane pur și simplu se relaxează colorând în ea, pentru altele reprezintă conectarea cu propria ființă, o armonie dintre trup și suflet, o metodă de cunoaștere a sinelui. Aceasta e folosită pe post de suport pentru meditație și concentrare, iar în psihologie – ca simbol al individualității.
Mandala poate fi folosită pentru efectele sale vindecătoare în 3 moduri: prin analizarea sa, prin colorarea sa sau chiar prin crearea sa.
Cum se construiește o mandala
O mandala se va face întotdeauna din interior spre exterior, respectându-se de obicei o simetrie care se concentrează asupra unui centru, având ca structură tipică împărțirea suprafeței în patru segmente egale. În funcție de model și de felul în care e colorată, poate avea semnificații diferite: iubire, vindecare, creativitate, iertare, transformare, protecție, motivație.
Dacă e vorba de relaxare, orice model de mandala poate fi realizată și colorată, fără a se atrage atenția asupra altor aspect. Dar când vorbim despre o mandala terapeutică, este absolut obligatoriu ca aceasta să fie realizată sub îndrumarea unui specialist, pentru a putea controla cât mai bine actul în sine și emoțiile ce pot ieși la suprafață.
Culorile mandalei
Este indicat ca mandala să fie aleasă intuitive. Totuși, fiecare culoare a acesteia are un scop special:
– Roșu – putere, forță, înaltă energie și pasiune.
– Roz – dragoste, intuiție și feminitate.
– Portocaliu – creativitate, transformare, autoconștientizare.
– Galben – aflarea înțelepciunii, bucuriei, fericirii.
– Verde – însănătoșire psihologică, abilități psihice, iubirea față de natură.
– Albastru – vindecarea emoțională, sufletească, pace interioară și meditație.
– Violet – orice țel spiritual.
– Alb – focalizare spirituală.
– Negru – taine, secrete, gândire și individualitate profundă.
O mandala poate fi colorată atât cu creioane, cât și cu carioca, în funcție de preferințe. Dacă ai un pic de timp liber și îți dorești să te relaxezi, tot ce trebuie să faci este să îți alegi de pe internet un model de mandala și să-l colorezi după bunul plac. Iar dacă îți dorești mai mult – vindecare și regăsire, apelează la un specialist.