Cum alegem ochelarii de vedere potriviți copiilor

Odată cu începerea anului de învățământ, tot mai mulți copii ajung în cabinetele oftalmologice.
Din păcate, majoritatea acuză probleme de vedere și au nevoie de ochelari. Ultimele statistici în
domeniu arată că 1 din 5 copii necesită purtarea ochelarilor de vedere, iar numărul este în fiecare an în creștere. Unele simptome ale problemelor de vedere pot fi depistate destul de timpuriu chiar de către părinți. Printre acestea se enumeră: clipirea deasă, frecatul prea des la ochi, apropierea unei cărți atunci când copilul citește, aplecarea spre caiet atunci când scrie, probleme de concentrare, dureri de cap, disconfort provocat de lumină. Dacă acestea persistă, e momentul ca cel mic să fie consultat de un medic oftalmolog. Cu cât mai devreme va fi depistată problema, cu atât mai repede va putea fi tratată. Iar acest lucru se va face prin intermediul ochelarilor de vedere.

Odată descoperită problema, apare alta – cea a alegerii ochelarilor potriviți. Găsim în comerț o
mulțime de modele, la diverse prețuri, însă e bine de știut că ochelarii de vedere trebuie nu doar să arate bine, dar și să ajute la ameliorarea sau tratarea problemei.

Totuși, cum alegem ochelarii de vedere potriviți copiilor?

  • În primul rând, alegerea trebuie să o facă micuțul, căci ochelarii vor deveni pentru el un accesoriu de care nu se va despărți în următoarea perioadă. Culoarea și forma ramei ar fi bine să fie pe placul copilului.
  • De asemenea, foarte importantă este alegerea unei rame bune, care să se potrivească perfect cu forma feței copilului, să nu-i fie prea mare sau prea mică și să nu-i alunece. Pentru că, de obicei, copilul va avea tendința să privească mai mult în sus, este indicat să aleagă o ramă care să urce spre zona sprâncenelor, dar să nu fie mai sus decât acestea, pentru că nu va arăta bine.
  • Un alt aspect important este alegerea lentilelor. Pentru copii este indicat să se evite lentilele de sticlă, pentru a nu provoca eventuale accidentări. Acestea pot fi înlocuite cu lentile din policarbonat, un material din plastic foarte ușor și rezistent.
  • Având în vedere faptul că micuții își petrec mult timp în fața ecranelor, e bine ca lentilele ochelarilor să fie tratate antireflex, pentru a proteja ochii de lumina albastră emisă de ecrane.
  • Când vine vorba de alegerea ochelarilor, trebuie de atras atenția și la brațele acestora. Pentru un copil cotează ca acestea să fie flexibile, din material moale, care nu creează disconfort. Acestea trebuie să fie nici prea lungi, nici prea scurte, ci să ajungă până la lobul urechii.
  • Contează mult și materialul din care sunt fabricați ochelarii. Pentru siguranța copilului, e bine să se opteze pentru ochelari din silicon, plastic, oțel inoxidabil sau titan pur. Mulți copii sunt alergici la nichel, de aceea e indicat să se evite acest material.

Înainte de a alege ochelarii potriviți copilului, este bine să i se explice utilitatea acestora și scopul cu care sunt procurați. Iar după ce începe să îi poarte, micuțul trebuie învățat cum să îi îngrijească corect pentru a avea succes în tratament.

Bine de știut: Pentru evitarea oricărui disconfort, ochelarii trebuie să fie pe placul copilului, cât mai ușori și cât mai confortabili. O pereche de ochelari potrivită va aduce doar beneficii copilului și va soluționa rapid problema de vedere!

Sursa Foto: Unsplash.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.