Nu este o noutate că stresul este considerat boala secolului. Iar stresul poate provoca, la rândul său, multe alte afecțiuni. Iată câteva simptome prin care organismul tău îți poate arăta că ești prea stresat.
Răceli frecvente. Unii ar putea crede că este vorba de imunitate scăzută. Dar adevărul este că la baza acestor răceli poate sta… stresul. Când o persoană suferă de stres cronic, sistemul imunitar devine mai puțin sesnsibil la cortizol – un hormon esențial pentru menținerea mai mult funcții ale organismului. Astfel, o mică inflamație se poate agrava iar corpul devine mai vulerabil în fața răcelilor.
Variația greutății corporale. Dacă, în pofida faptului că sunteți atenți la alimentație și la exercițiile fizice, greutatea corporală oricum crește sau scade, atunci de vină ar putea fi stresul. În unele cazuri, prea mult stres determină creșterea producției de cortizol, care, la rândul său, provoacă pofta de mâncare. În alte cazuri, însă, stresul și neliniștea pot provoca un nivel crescut de adrenalină, ceea ce face ca oamenii să piardă din greutate.
Insomnii. Stresul poate provoca tulburări grave de somn. Iar în lipsa unui somn sănătos, oamenii nu pot munci așa cum și-ar dori și nu pot să se bucure de viață la maxim. Dacă suferiți din cauza acestor tulburări, ar fi bine să consultați un medic și să înlăturați cât mai repede cu putință motivul stresului.
Căderea părului. Este demonstrat faptul că stresul duce la căderea părului. Dacă suferiți de o astfel de problemă și aceasta nu se rezolvă, chiar dacă luați anumite vitamine, înseamnă că de vină este stresul. Așa că, încercați să vă păstrați calmul dacă vreți să aveți un păr frumos și sănătos.
Afecțiuni ale pielii. Dacă sunteți sensibil la diverse infecții cutanate, sau suferiți de anumite boli ale pielii, de vină ar putea fi, din nou, stresul. Mai multe cercetări efectuate fie pe oameni, fie pe animale, au demonstrat faptul că stresul psihologic are o legătură directă cu problemele de piele.
Sursa foto: Brainfacts.org