Toxiinfecția alimentară la copii în perioada sărbătorilor

Intoxicațiile alimentare la copii sunt mai frecvente vara. Dar și acum, în perioada sărbătorilor, când încă mulți sunt adepții meselor copioase și a produselor pe care le mănâncă mai multe zile după ce au fost preparate, pot apărea incidente de acest fel.

Fie că nu sunt mâncate proaspete, fie că sunt mâncate în cantități prea mari, alimentele ar putea fi un pericol pentru sistemul digestiv al celor mici. Cea mai gravă problemă pe care o pot provca bucatele alterate este toxiinfecţia alimentară. Aceasta se manifestă prin scaune diareice (uneori cu sânge), dureri abdominale, vărsături și uneori febră. Măsurile de urgență care trebuie luate la domiciliu sunt hidratarea şi dieta. Dar în orice caz, trebuie să fie consultat neapărat medicul.

O altă problemă, mai puțin gravă dar care la fel provoacă disconfort copiilor, este indigestia. Aceasta apare atunci când copilul mănâncă prea lacom sau prea repede, sau în cazul în care sunt consumate alimente grase, prăjite, sau condimentate. Simptomele indigestiei sunt: greață, balonare, dureri abdominale. În acest caz se recomandă un repaos alimentar, hidratare cu cantități mici de apă sau ceai de plante și o dietă care să includă orez fiert, covrigei, legume fierte sau supe dietetice.

Sursa foto: Unsplash.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.