Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecţioasă molipsitoare, determinată de virusul varicelo-zosterian. Acesta se manifestă prin erupţie pe piele și febră.
Virusul este exclusiv uman. Se transmite pe cale aerogenă sau prin obiecte contaminate cu secreţii și se întinde din ultimele 3-5 zile ale fazei de incubaţie până la faza de cruste , aproximativ 14-21 zile.
De menționat este faptul că şi adulţii de orice vârstă pot face varicelă, mai ales dacă imunitatea este scăzută. Totodată, dacă aceștia au făcut deja varicelă când erau copii, pot face Zona Zoster.
Varicela vine la pachet cu febră, inapetenţă și apariţia unor pete mici și roșii care mai târziu se umplu cu lichid. Acestea pot apărea chiar şi pe mucoase, cum ar fi pe gură, zonele genitale şi pe scalp. Veziculele sunt pruriginoase.
De obicei dolescenţii şi maturii fac forme mai severe decât copiii, și ca în oricare altă boală, pot apărea complicaţii. Cea mai cunoscută dintre ele este suprainfecţia bacteriană, care apare în urma scărpinatului.
Infecţiile cutanate nu sunt grave, însă necesită îngrijiri medicale corespunzătoare, pentru că dacă nu sunt tratate, se pot agrava. Destul de rar totuși, dar pot apărea și complicaţii respiratorii, cum ar fi bronşitele și bronhopneumoniile.
Femeile însărcinate ar trebui să fie foarte atente, deoarece acest virus poate determina avortul, moartea fătului sau malformaţii. Dacă o gravidă contactează virusul în primele 3 luni de sarcină, varicela poate provoca greutate mică la naştere sau malformaţii.
Tratamentul este igieno-dietetic. O igienă strictă pentru a preveni suprainfecţia şi o dietă alimentară uşoară. Dacă este nevoie, se dau antitermice. În cazul imunodeprimaţilor se recomandă spitalizare şi administrare de gamaglobuline sau tratament antiviral.
- pentru prurit, local, se va aplica talc mentolat sau alcool mentolat.
- baia este permisă doar după căderea crustelor.
- sunt indicate alimentele semisolide, la temperatura camerei. Totodată acestea n-ar trebui să fie fierbinți. Asta pentru a evita durerea la nivelul leziunilor din gură.
- sunt necesare multe lichide.
- unghiile trebuie tăiate scurt.
- mâinile trebuie să fie mereu curate, asta pentru a evita suprainfecţia.
- de evitat pe cât posibil scărpinatul.
Sursa Foto: Elytis-hospital.ro.