Copilul își roade unghiile? Iată cum să procedezi!

Când sunt mici, unii copii au obiceiul de a-și roade unghiile. De cele mai multe ori, acestea ajung fie să crească inestetic, fie să ducă la alte probleme. Pentru părinți este un obicei enervant, iar pentru psihologi – unul care atenționează că cei mici sunt stresați, anxioși sau pur și simplu curioși și imită ceea ce văd la maturi.

Iată cum să procedezi dacă și copilul tău își roade unghiile!

Discută cu copilul

Pentru ca părintele să poată opri acest obicei, este nevoie să cunoască de ce copilul își roade unghiile. Dacă și copilul tău face asta, discută cu el. La început s-ar putea să refuze să vorbească, însă cu timpul se va deschide. E nevoie să ai răbdare și să vorbești sincer cu el.

Explică-i la ce duce acest obicei

După ce ai înțeles care este cauza, începeți să discutați tot mai mult și roagă-l pe copil să îți spună cum ar vrea să fie atenționat atunci când este observat făcând asta. De asemenea, explică-i că este o practică ce aduce cu sine multe boli. Copilul pune mâinile peste tot, inclusiv în locuri sau pe lucruri murdare. Prin urmare, toți microbii ajung pe mâini și în guriță. Este un obicei urât și nesănătos, iar copilul ar trebui să înțeleagă asta. Dacă nu, impune unele limite – să nu și le roadă în anumite ore sau circumstanțe, de exemplu.

Distrage-i atenția

O altă tactică pe care o poți folosi este să îi distragi atenția de la acest obicei. Atunci când este ocupat sau se distrează, copilul nu va mai avea timp să își roadă unghiile.

Taie-i unghiile scurt

Copiii își rod unghiile pentru că au de unde. Dacă acestea vor fi tăiate, tentația nu va fi la fel de mare. Astfel, asigură-te că cel mic are întotdeauna unghiile scurte.

Oferă recompense

Dacă, atunci când impui anumite limite în acest sens, copilul le respectă, oferă-i recompense. În cazul în care nu și-a ros unghiile la masă, primește un desert, de exemplu.

Fă-i manichiura

Una dintre metodele care funcționează în cazul multor copii este realizarea unei manichiuri. Pentru băieței există plasturi cu diverse aplicații, iar pentru fetițe – oje colorate.

Nu-l pedepsi

Dincolo de acest obicei, pe care unii copii îl fac din plictiseală, poate sta stres și anxietate. De aceea, e foarte important să discuți cu copilul, să-i afli nevoile și dorințele. Cel mai important însă – nu-l pedepsi. Este un tic nervos de care cel mic poate scăpa numai cu susținere și ajutor.

Cumpără-i propria pilă

Atunci când simte nevoia de a-și roade unghiile, copilul poate folosi o pilă. Astfel, nu ezita să-i cumperi una, pe care să o poarte cu el peste tot, iar alta – pe noptieră, în camera sa.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.