Anna Grama – ”Vreau să răspândim frumosul în toată țara”

Anna Grama – 31 de ani. A studiat la USM, Facultatea de Chimie și Tehnologie chimică. După ce a obținut diploma de master, a revenit la Bălți, unde și-a întemeiat o familie minunată. Are două fetițe, de 5 ani și 1,5 ani. Pe un teren de 12 ari își dezvoltă pasiunea de vis, care se transformă treptat într-o afacere de suflet și de succes.

Anna, cum și când a început totul?

Frumusețea florilor m-a atras mereu, dar tempoul vieții de oraș e prea accelerat. După serviciu, îmi puteam permite doar să admir poze în Pinterest. Dar, odată cu apariția statutului de mamă, am început să petrecem mai mult timp printre plante și flori reale. Cel mai des ne distram în grădină, atunci când eram în vizită la bunei. Apoi, am decis împreună cu soțul să încercăm să creștem legume și fructe ecologice pentru copii. Dar nu-mi doream o grădină tipică. Astfel, în aleea centrală a grădinii a apărut levănțica – devenind „regina grădinii”. Cu timpul, aceasta și-a lărgit teritoriul considerabil. Acum grădina e formată doar din flori și plante medicinale.

Cât timp îți ia să îngrijești această grădină?

Fiecare tufă de levănțică este îngrijită manual. Nu pot spune exact cât timp petrecem în grădină. E o plăcere să fii martorul răsăriturilor unice și apusurilor miraculoase de printre flori.

Dacă e vorba de răsărit și apus, presupun că munca e de dimineață devreme până seara târziu?

De fapt, alegem să lucrăm în grădină doar dimineața și seara, făcând întrerupere cam de la 11 și până la 15. Asta pentru ca să ne protejăm de soare și să adormim copiii la amiază.

Vă ajută cineva sau faceți totul singuri?

Ajutorul nostru este familia. Se implică toți – de la mic la mare.

Cum se implică copiii? Ce părere au ei de grădină?

Copiilor le place să petreacă timpul cu noi în aer liber și asta mă bucură foarte mult. De obicei, ei încearcă să repete ceea ce fac maturii și se mai întrerup doar pentru construcția de casă pentru râme. 😉

Cum ați ajuns la ideea de a crea sare și celelalte produse pentru baie?

Ideea de sare se datorează, la fel, muncii în echipă. În septembrie, anul acesta, am participat în proiectul XY-Pre-Accelerator. Am venit cu ideea unei Școli de lavandă. Am avut onoarea să fiu în echipa Anei-Maria Costișanu, unde am cunoscut femei la fel de minunate ca și dumneaei. La unele din sesiunile de mentorat, ca rezultat al schimbului de idei în echipă, a fost creat conceptul de CRISTALIN – alint natural pentru baie. Toate produsele sunt realizate manual de către mine. Sunt chimist de profesie și pentru mine era important ca produsele să conțină doar ingrediente pure.

Pe viitor, ce alegi să dezvolți mai mult? Șoala de Lavandă sau Cristalin?

În viitor mi-aș dori mult deschiderea propriului laborator/atelier, unde aș putea organiza master-class-uri pentru copii cu realizarea gogoașelor efervescente pentru baie, croșetarea săculețelor aromate și, desigur, studierea cristalelor de sare. Voi lucra în continuare asupra lărgirii asortimentului de produse. Acum testez o rețetă de cremă-balsam pentru mâini. Grădina de lavandă este confundată deseori și cu alte pagini, de aceea mă voi axa pe dezvoltarea companiei CRISTALIN. Dar levănțica rămâne oricum regina grădinii și inimii mele. Și, desigur, voi promova în continuare Școala de Lavandă, pentru ca magia acestei plante să se răspândească cât mai mult.

Ce presupune Școala de lavandă? Înveți alți oameni cum să o planteze, să o îngrijească?

Școala de lavandă este o ghidare în toate etapele de creștere. De la semințe, la recoltarea florilor. Vreau să sparg stereotipul potrivit căruia lavanda se plantează doar pe hectare întinse. Fiecare își poate crea propriul colțișor de Provence în curte. Vreau să răspândim frumosul în toată țara.

Vorbeai mai sus de gama de produse. Ce conține aceasta la moment?

Deisgur, în primul rând sunt sărurile de baie. Avem 9 combinații pentru răsfăț de orice fel, sau relaxare, sau energizare. Apoi, gogoașele pentru baie, care pot fi cu sare de Himalaya, levănțică, trandafir, jasmin, mușețel, mentă, calendulă. Din categoria culinară avem: levănțică pentru patiserie; sare de bucătărie cu levănțică; amestecul de condimente pentru glintwein cu lavandă. Mai putem propune săculețe aromate. Sunt simple din organza, sau brodate manual. Se bucură de succes scrub-ul pentru corp cu levănțică, trandafir, sau sare de Hymalaia și vanilie. Avem și săculețul cu infuzii pentru baie de diferite feluri. De cel mai mare succes se bucură cel pentru băița nou născutului, cu levănțică și mușețel, sau cu calendulă și fulgi de ovăz (pentru pielea atopică). Știu că trebuie să lucrez asupra unui magazin online și cumva să categorizez toate aceste produse, dar asta încă urmează.

Apropo, dacă cineva vrea să le cumpere, cum le găsește?

La moment, toate comenzile le primim prin mesaje pe Instagram sau Facebook.

Acum unde faci toate aceste produse? E un laborator improvizat, odată ce mi-ai spus că visezi la laboratorul tău?

Laboratorul improvizat este în bucătărie, ceea ce încă o dată demonstrează siguranța ingredientelor utilizate.

Anna, îți mulțumesc pentru inspirație și exemplu și îți doresc multă baftă!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.