Cât de periculoase sunt alunițele și când e cazul să ne alarmăm

Studiile medicale arată că majoritatea oamenilor au între 1 și 40 de alunițe pe tot corpul. Uneori acestea dispar, iar alteori apar altele noi. Cele mai multe dintre alunițe sunt bune, însă există și unele care semnalează o boală. În acest caz, numai medicul este cel care va putea face diferența, de aceea este obligatorie o investigație atunci când apar alunițe care trezesc semne de întrebare.

Cum facem diferența

Dermatologii au o regulă după care se conduc atunci când analizează o aluniță. Se numește REGULA A, B, C, D, E. Această se referă la:

A
Asimetria aluniței
B
Border – marginea aluniței e neregulată
C
Culoare – mai multe culori pe suprafață
D
Dimensiune – în general, alunițele rele sunt mai mari de 6 mm
E
Evoluție – este o aluniță care se modifică.

Astfel, alunițele bune au de obicei o structură simetrică, sunt mai mici de 6 mm și au o culoare uniformă. Alunițele rele sunt mari, cu o structură asimetrică, culori diverse și margine neregulată.

Când e cazul să ne alarmăm

Dacă alunițele depășesc criteriile din regula de mai sus, acestea pot duce la dezvoltarea cancerului de piele (melanom sau carcinom, în cazuri rare). Totuși, nu toate alunițele rele se transformă în melanoame, de aceea acest lucru trebuie apreciat doar de medic.

Doar 50-70% din melanoame se dezvoltă pe alunițe. În restul cazurilor, acestea apar pe pielea sănătoasă. Melanomul poate apărea la orice vârstă, însă se întâlnește rar la copii.

Cum se evaluează alunițele

E bine de știut că nu tot ceea ce avem pe piele este aluniță. Evaluarea o poate face doar un medic specialist, care le va clasifica în: papiloame, cheratoze, angioame etc. Controlul dermatologic este indicat o dată pe an sau de fiecare dată când apare o modificare la nivelul pielii.

De obicei, medicul realizează o hartă a alunițelor, iar la următoarele controale alunițele de pe aceasta sunt comparate cu cele de pe corp. Orice modificare poate fi suspectă și necesită tratament.

Cum înlăturăm alunițele

Alunițele rele pot fi înlăturate doar pe cale chirurgicală. Atunci când este suspectată o leziune la nivelul pielii, medicul va efectua o biopsie, în urma căreia va decide dacă e cazul unei operații sau nu.

Cum protejăm pielea de apariția alunițelor rele

Cel care favorizează transformarea unei alunițe predispuse în aluniță rea este soarele. Din acest motiv, pe lângă controlul anual la medicul dermatolog, este indicat să ne ferim de razele puternice ale soarelui. Astfel, fotoprotecția este mai mult decât necesară. În acest sens, atunci când soarele arde puternic, este recomandată folosirea unei creme de protecție, a hainelor de culoare albă, a pălăriilor și ochelarilor de soare.

De asemenea, pentru a ne proteja piele, este indicat să evităm și expunerea la solar. Acesta îmbătrânește pielea și crește riscul de cancer.

Important! Dermatita atopică, dermatita seboreică sau eczemele nu se transformă în cancer de piele!

Sursa foto – AICI

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.