Depresia postpartum – cum o identifici

Depresia postpartum este o tulburare de sănătate mintală care afectează una din nouă mămici. Este mai frecventă decât își imaginează majoritatea dintre noi. Cu toate acestea, există încă un stigmat puternic în jurul acestei afecțiuni. Ca urmare, mamele adesea se rușinează să împărtășească simptomele pe care le experimentează și să primească ajutorul de care au nevoie pentru a se simți mai bine.

Cunoașterea este putere – asta trebuie conștientizat vis-a-vis de această afecțiune. Înțelegerea a ceea ce simți cu adevărat este primul pas către recunoașterea faptului că ai o problemă.

Semne și simptome ale depresiei postpartum

Depresia postpartum este o tulburare de dispoziție perinatală experimentată de mame în primele 12 luni după ce au născut și este de obicei diagnosticată după ce simptomele persistă două săptămâni sau mai mult.

Există mai multe tulburări perinatale de dispoziție și anxietate. Acestea includ anxietatea postpartum, tulburarea obsesiv-compulsivă postpartum și depresia post-partum. O tulburare de dispoziție perinatală mai puțin frecventă, dar mai severă, este psihoza postpartum, care este considerată o urgență medicală și, de obicei, necesită spitalizare.

Depresia postpartum nu înseamnă doar să te simți anxios sau trist. Uneori, primele semne ale depresiei de acest fel sunt de natură fizică.

Simptomele fizice pot include:

Modificări ale poftei de mâncare;

Incapacitatea de concentrare;

Incapacitatea de a adormi sau de a rămâne adormit;

Ritm cardiac rapid;

Greutate în piept, greață și probleme digestive.

Simptome emoționale ale depresiei postpartum:

Depresia postpartum este mai mult decât un sentiment „trist”. Multe mame experimentează anxietate sau furie împreună cu sentimente deprimante. Simptomele emoționale pot include:

Agitaţie;

Îngrijorare excesivă, obsesivă;

Senzație de frică;

Sentimente de lipsă de valoare;

Vinovăţie;

Schimbări de dispoziție intense;

Lipsa de interes pentru elementele de bază ale îngrijirii de sine;

Furie;

Unele dintre cele mai înfricoșătoare simptome ale depresiei postpartum pot include gânduri neliniștitoare despre bebelușul tău sau despre a fi mamă. Crezi că nu știi ce trebuie să faci ca mamă și că nu te vei descurca, îți este frică să rămâi singură cu bebelușul tău, te îngrijorezi obsesiv că i s-ar putea întâmpla ceva copilului. Dacă toate aceste gânduri revin insistent în mintea ta, ar trebui să tragi un semnal de alarmă.

Diagnosticarea depresiei postpartum

Primul pas în obținerea ajutorului pentru depresia postpartum este recunoașterea simptomelor și înțelegerea faptului că nu este nimic în neregulă cu solicitarea ajutorului. Depresia post-partum este o afecțiune și este foarte tratabilă. Trebuie doar să înțelegi că nu ești unica care trece prin așa ceva și să apelezi la un specialist!

Sursa foto: Unsplash.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.